Många butikschefer ställer sig nämligen kritiska till arbetsgivarorganisationen Svensk Handels avtalskrav att försämra ob-tilläggen. Branschtidningen Market har talat med ett stort antal butikschefer som befarar att sänkta ob-tillägg skulle göra det svårare att rekrytera extrapersonal till kvällar och helger.
– Det skulle vara förödande, säger Marianne Eriksson, butikschef på Lindex i Örebro till Market. Martin Lindström, butikschef på Teknikmagasinet i Uppsala håller med:
– Det skulle helt klart vara en nackdel för oss, vi är ganska beroende av extrapersonal, säger han till tidningen. Handels avtalssekreterare John Haataja välkomnar butikschefernas sympati för fackets uppfattning i avtalsförhandlingarna.
– Tack för supporten! Kloka butikschefer vet hur viktig ob-ersättningen är för personalen och inser att det är dumt att sänka den, säger John Haataja till Handelsnytt.