Under anställningsintervjun fick den arbetssökande frågan om hon kunde tänka sig att jobba utan sjal. Det anmälde hon till DO. Än så länge har de inte tagit ställning i ärendet, de gör en utredning.
– Vad som framgår av hennes anmälan, Ica: s yttrande och ett telefonsamtal som anmälaren bandat in är att Ica Kvantum i Frölunda har en policy om att all personal ska ha likadan klädsel. De tillåter inte huvudbonad om det inte är till exempel tomteluvor vid jul eller mössa i charken. De har likställt sjalen, som är en religiös symbol, med en piercing. Det kan strida mot religionsfriheten, diskrimineringsförbuden och reglerna om mänskliga rättigheter, säger Maja Rajs Lundström, jurist på DO som handlägger ärendet.
Jenny Giza, personalchef på Ica Kvantum Frölunda, var inte med under anställningsintervjun. Två andra personer ur Ica: s personal höll i den. Därav händelsen, hävdar hon. Men anmälaren ringde Jenny Giza i efterhand, spelade in samtalet och fick höra samma sak. Jenny Giza vill inte uttala sig om något mer än att hon inte var med under intervjun.
– Jag vill inte gå in mer på det. Jag tänker inte svara, säger hon.
Varför?
– Det finns ingen anledning, ärendet är inte klart än.
Men något som är klart är att ni nekat en arbetssökande att bära sjal vilket strider mot bland annat religionsfriheten?
– Nu tänker jag inte diskutera mer med dig, säger Jenny Giza.
Om DO efter sin utredning anser att kvinnan blivit diskriminerad kan parterna göra upp antingen i en förlikning utanför domstol eller i arbetsdomstolen, AD. Kvinnan som anmält har sagt att hon inte längre är intresserad av jobbet, men hon kan få skadestånd.
– Och förhoppningsvis övertalar vi Ica Kvantum i Frölunda att ändra sin klädpolicy, säger DO: s Maja Rajs Lundström.
I nummer 2/2007 ringde Handelsnytt runt till flera stora butikskedjor för att höra om deras inställning till sjal på arbetsplatsen. Ica sa att det är den enskilde handlaren som bestämmer om personalen får ha huvudduk.
– Vi har inte beslutanderätt över våra butiker, de är självständiga. Däremot rekommenderar vi dem att tillåta huvudduk. Vi är ett mångkulturellt företag med butiker i invandrartäta områden, vi vill inte stänga ute någon, sa Eva Östh, personalchef på Ica AB till Handelsnytt i nummer 2/2007.