Strejken i Kristianstad över efter fyra timmar
Handels första strejk på tolv år varade i fyra timmar. Klockan 14 på måndagen den 12 februari skrev ägaren till Make Up Store i Kristianstad på kollektivavtalet.
Konflikten inleddes klockan tio på förmiddagen. En anställd vid skönhetsbutiken på Östra Storgatan i Kristianstad var uttagen i strejk och företaget försatt i blockad. Representanter från Handels stod på vakt utanför butiken och uppmanade människor att inte handla där.
Efter en stund sa butikens ägare Victoria Frankelius att hon var beredd att teckna avtal om Handels representanter bad henne om ursäkt för sitt agerande som hon uppfattat som aggressivt och hotfullt.
– Jag sa att om det är så att hon uppfattat oss så, då ber vi om ursäkt, säger Gunnar Lydin, försteombudsman på Handels avdelning 4 Kristianstad.
Därmed var saken klar. Arbetsgivaren och facket skrev på kollektivavtalet som garanterar de anställda viss nivå på lön, ob-tillägg, försäkringar och andra villkor.
– Så vitt jag förstår har den anställda medlemmen avtalsenliga villkor i dag, men utan ett påskrivet avtal finns ingen garanti för framtiden, säger Gunnar Lydin.
Victoria Frankelius säger till Handelsnytt att hon skrev på avtalet för att hon kände sig tvingad.
– Jag kunde inte se slutet på det här. Det var inte roligt att ha Handels vakter utanför affären.
Gunnar Lydin ser med oro på den negativa opinion som uppstått kring fackliga blockader den senaste tiden, framför allt den vid salladsbaren Wild n– Fresh i Göteborg. Det har talats om fackliga ”maffiametoder” och röster har rests för att begränsa fackets rätt att vidta stridsåtgärder mot mindre företag.
– Det känns inte bra att ha den moderate arbetsmarkandsministern Sven Otto Littorin som sin ende vän, säger Gunnar Lydin.
Han syftar på att debattörer i samtliga de fyra borgerliga partierna har föreslagit förändringar i arbetsrätten. Här behövs motargument från arbetstagarhåll, anser han.
–Det handlar om makten över arbetsplatsen. Ska arbetsgivarna eller de anställda få mer att säga till om?
Han menar att Handels, LO och socialdemokraterna måste hjälpas åt att föra ut budskapet.
– Jag vet att vi har partiet med oss, men de kunde ha varit bättre på att visa det, säger Gunnar Lydin.
Make Up Store i Kristianstad är en av de tre arbetsgivarna i Skåne som varslades om stridsåtgärder den 18 januari. En av de andra arbetsgivarna har tecknat avtal, en tredje har gått med i arbetsgivarorganisationen Svensk Handel, vilket också innebär kollektivavtal med Handels.