Regeringen bör ändra definitionen av arbetslöshet, skriver Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF, i sitt budgetunderlag för 2008-2010 och föreslår att sjukskrivna arbetslösa ska slippa den höjda a-kasseavgiften. Handels a-kasseföreståndare Harald Petersson tycker att förslaget är bra.
– Det är klokt att man renodlar begreppen. Den höjda avgiften ska ha en koppling till jobbavdraget, det är de som får det som kan betala. I dag slår det orättvist, de sjukskrivna blir dubbelt drabbade, säger han.
Det var i januari som den höjda medlemsavgiften infördes efter ett riksdagsbeslut. I dag slipper helt arbetslösa att betala den höjda avgiften. De som jobbar minst en timme under en månad får betala full avgift, liksom de som varit sjukskrivna hela månaden.
5 mars träder även nya regler för a-kasseersättningen i kraft. Efter 200 dagar sänks ersättningen från 80 till 70 procent av den tidigare inkomsten. Efter 300 dagar blir ersättningen 65 procent. Föräldrar till barn under 18 år får 70 procent av inkomsten till och med dag 450. Maxbeloppet är 680 kronor per dag på alla nivåer.