På torsdagen presenterade arbetsgivarnas för första gången under avtalsförhandlingarna ett bud som innehåller siffror på löneökningar. Det omfattar ett treårigt avtal där lönerna höjs första året med 2,02 kronor i timmen, andra året med 2,16 kronor och tredje året med 2,32 kronor. Det motsvarar 335, 358 respektive 385 kronor per månad. Långt ifrån de 955 kronor per månad som Handels har krävt för ett ettårigt avtal.
Svensk Handel vill att hela löneutrymmet ska fördelas lokalt på varje företag, utan någon garanterad nivå för varje individ. De är beredda att höja avtalens minimilöner med 75 öre i timmen varje år, vilket motsvarar cirka 125 kronor i månaden. Det är ett steg framåt jämfört med utgångskravet på frysta minimilöner, men ändå en bråkdel av Handels krav på 1055 kronor i detaljhandeln och 960 kronor i partihandeln.
– Vi kan inte se någon som helst jämställdhetsprofil. Men vi har i alla fall fått ett bud som innehåller kronor och ören. Det är nu förhandlingarna börjar på allvar, sa Handels ordförande Lars-Anders Häggström vid en pressträff på torsdagen.
Han pekade på den goda konjunkturen i handeln som borde möjliggöra rejäla löneökningar.
– Konsumenterna har fått sitt i form av sjunkande priser, arbetsgivarna har fått extremt ökade vinster och aktieägarna har fått högre utdelningar. Nu är det de handelsanställdas tur.
Svensk Handels förhandlingschef Bo Cederlöf säger att budet ligger i linje med vad övriga arbetsgivarorganisationer erbjuder. När något av de viktigaste industriavtalen väl är tecknat kommer siffrorna att justeras. Men Svensk Handel tänker inte vänta på industrin hur länge som helst.
– Om inte industrin blir klar inom någon vecka måste vi ta ansvar för våra medlemmar och göra upp ändå. Vi tänker inte komma i ett läge där butiker och lager måste stänga, säger Svensk Handels vd Dag Klackenberg.
Förhandlingarna fortsätter på tisdag den 13 mars.