Men ingen av de tre anställda strejkar, inte någon är medlem i Handels. Två av de som jobbar där var medlemmar då varslet lades, nu har de gått ur.
– De bara glor på oss, men vi fortsätter. Nu måste nog blockaden trappas upp, om vi bara står vakt tror jag inte att irritationen blir så stor att de skriver på. Om det ska begäras sympatiåtgärder från andra fackförbund bestämmer Handels centralt, säger Helsingborgs ombudsman Mogens H Andersson.
Handels avtalssekreterare, John Haataja, säger att sympatiåtgärder inte är något som de tar till i detta läge, nu ska man först och främst reda ut vad som eventuellt kan vara kommunikationsproblem eftersom ägaren inte talar svenska.
East asian food, ett lager i Bjuv öster om Helsingborg, varslades om stridsåtgärder den 18 januari 2006 för att de vägrade skriva på kollektivavtal. I sista minuten innan blockaden bröt ut sa företaget att de skulle gå med i Svensk Handel och att de skulle teckna avtal. Därmed blev varslet uppskjutet till 5 mars. Men i måndags, 5 mars, hade East asian food fortfarande inte gått med i Svensk Handel. Förhandling hölls. Den slutade i oenighet och nu står Handels strejkvakter utanför arbetsplatsen.
Ginette Niglis, språkrör för East asian foods ägare Van Ty Diep ”för att det inte ska bli språkmissförstånd”, säger att företaget inte skriver på kollektivavtal dels av princip och dels för att företaget är ett familjeföretag. Ägarna och de som jobbar där är släkt.
– Det finns ingen lag som säger att man måste ha kollektivavtal, anser ägaren han att han inte vill skriva under är det hans frihet. Dessutom är vi ett familjeföretag, våra anställda vill inte gå i strid mot sin familj, säger Ginette Niglis.