Handelsbarometern som presenterades på torsdagen målar upp en bild av köpsugna konsumenter, fräscha vårkollektioner och allt fler handlare som planerar att nyanställa. Ingen oro kan anas för att en avtalskonflikt ska stoppa köpfesten. Med andra ord tycks alla vänta sig att de pågående avtalsförhandlingarna mellan fack och arbetsgivare ska resultera i ett avtal före den sista mars, så at det inte ska behöva bli strejk i påsk.
Handels ordförande Lars-Anders Häggström delar uppfattningen.
– Det är vår utgångspunkt. Vi har fortsatt att samtala i konstruktiv anda, sa han efter förhandlingarna med Svensk Handel under tisdag och onsdag.
Enligt samordningen inom LO ska något av industrins avtal sätta märket för löneökningarna på den övriga arbetsmarknaden. Därför väntar alla otåligt på ett färdigt industriavtal. Under torsdagen lämnade industriförhandlingarnas opartiska ordförande slutbud på 16 avtalsområden. Svar från facken väntades samma kväll.
Lars-Anders Häggström låter sig inte stressas av att det kärvar i industrin.
– Det är deras problem. Vi fokuserar på vårt, säger han.
Han beskriver veckans förhandlingar som konstruktiva, dock utan större genombrott. I lönefrågan står parterna fortfarande ”ljusår” från varandra, eftersom arbetsgivarna ännu inte höjt sitt bud från förra veckan. De erbjuder löneökningar på drygt 2 kronor i timmen, medan Handels krävt nästan tre gånger så mycket.
Parallellt med själva förhandlingarna har fack och arbetsgivare gemensamma arbetsgrupper som diskuterat frågor om bland annat arbetsmiljö och butikssäkerhet. Gruppernas arbete redovisades under veckan för förhandlingsdelegationerna. Resultatet kan leda till överenskommelser som bakas in i avtalen, men ännu finns inga definitiva uppgörelser.
Förhandlingarna fortsätter nästa vecka och väntas då gå in i ett intensivare skede.