Efter tre veckors konflikt är läget oförändrat. Arbetsgivaren vill inte teckna kollektivavtal, men eftersom företaget inte längre har några medlemmar i Handels är det ingen som strejkar. Handels försök att lösa konflikten har gjort uppehåll.
– Blockaden får leva sitt eget liv just nu, nu lever vi i avtalsförhandlingarna med Svensk Handel. När de är klara får vi överväga de alternativ som finns för konflikten i Bjuv. Om det är som företaget säger, att enbart familjemedlemmar jobbar där, blir situationen en annan. Då har vi inget där att göra, säger John Haataja, Handels avtalssekreterare, vid tidningens pressläggning.
Ginette B-Niglis, språkrör för East asian foods ägare Van Ty Diep, säger att företaget inte skriver på kollektivavtal dels för att de redan följer avtalet och dels för att företaget är ett familjeföretag. Ägarna och de som jobbar där är släkt.
– Det finns ingen lag som säger att man måste ha kollektivavtal. Anser ägaren att han inte vill skriva under är det hans frihet. Dessutom är vi ett familjeföretag, våra anställda vill inte gå i strid mot sin familj, säger Ginette B-Niglis.
East asian food varslades om stridsåtgärder den 18 januari för att de vägrade skriva på kollektivavtal. När företaget sa att de skulle gå med i Svensk Handel blev varslet uppskjutet till 5 mars. Eftersom företaget då fortfarande inte hade gått med i Svensk Handel hölls en förhandling som slutade i oenighet och blockad från Handels sida.