Mats Jonsson, Bauhaus, Hyllinge:
– Jag är så förbannad att jag inte vet vad jag ska säga. Det är rent ut sagt för jävligt. Helt absurt. Handels och Svensk Handel hade kommit överens om ett avtal, men så stoppar Svenskt Näringsliv det. Hur sjukt som helst. De säger det inte rakt ut, men de diskriminerar kvinnor och lågavlönade medvetet.
– Det finns mycket kampvilja på arbetsplatsen, solidariteten har helt plötsligt kommit tillbaka. Speciellt tjejerna i kassalinjen är stridslystna. ”De ska inte hålla på och leka med oss”, säger de. De var först med att skriva upp sig som strejkvakter. Tjejerna är lågavlönade, har 5-10 timmarsanställningar, blir inringda. Det känns mest för dem, och nu blir de överkörda igen. De kanske inte väntar sig fler timmar, men mer pengar i plånboken.
– Finns de som är oroliga: de som gått ur facket när a-kassan höjdes. Nu sitter de där och får ingen konfliktersättning om det blir strejk. Medan en del säger ”gött, då kan jag ligga hemma och sova”. Då kan jag inte låta bli att bli lite irriterad.

Akaram Kouzaili, City gross Rosengård, Malmö:
– Blandade känslor, mellan orolighet och viljan att kämpa. Orolighet för att påsk är en bra vecka och man undrar hur butiken kommer att gå, det är ändå vår arbetsplats. Och så känns det jobbigt och taskigt att säga till kunderna som alltid handlar hos oss att vi stänger. Men samtidigt är det ett sätt att visa hur starkt facket är, ett bra sätt för Handels att visa upp sig.
– Vi är 110 anställda. 55 är Handelsmedlemmar, men hela personalen stödjer Handels. De som inte är medlemmar är däremot oroliga för hur det blir med ersättning vid strejk.

Marika Marklund, Wedins, Stockholm:
– Ingen upprörd stämning på arbetsplatsen. Ingen vill egentligen strejka, men samtidigt är det bra för alla vill ha högre lön.
– Märkligt läge. Svenskt Näringsliv vill bromsa en löneökning. Trist, jag tycker att kraven inte på något sätt är för höga. Andra företag kan flytta sin verksamhet till andra länder, men handeln är mer beroende av sin personal.
– Nu har de börjat samla in namn på strejkvakter.
– Folk är inte förutseende och det är nu vårskorna köps. Så vi säljer en del (ang att det inte bara är matbutiker som drabbas).

Tommy Caris, Clas Ohlsons centrallager i Insjön:
– Vi är förvånade över Svenskt Näringslivs agerande. Förvånansvärt konstigt. Alla på jobbet har förstått situationen och är beredda att ta striden. Alla vill ha löneökning.
– Måste satsa på kvinnorna också.