– Vi är mycket nöjda. Detta är ett genombrott för jämställda löner, sa Handels ordförande Lars-Anders Häggström glädjestrålande när han skakade hand med Svensk Handels vd Dag Klackenberg.
Handels hade tydligt markerat att man inte skulle acceptera någon avgörande ändring av uppgörelsen från förra helgen. Både fack och arbetsgivare gjorde tummen ner för det bud som de tre statliga medlarna presenterade klockan 20 på torsdagskvällen. Medlarna insåg att deras uppdrag var omöjligt och gav upp. I stället valde Svensk Handel att skriva under det avtal med Handels som parterna enats om redan i lördags, men som stoppats av arbetsgivarnas centralorganisation Svenskt Näringsliv. Det var framför allt Handels varsel om strejk som fick Svensk Handel att trotsa Svenskt Näringsliv, sa Dag Klackenberg.
– Nu kommer vi ur en plågsam situation. Jag tror veckans händelser har lett till insikter på båda håll om att vi inte kan hålla på så här, sa han om relationerna med paraplyorganisationen.
Handels förbundsledning kunde bara njuta av situationen.
– Vi är väldigt nöjda över den uppgörelse vi har träffat utan medlarnas medverkan. Ett handslag med Dag Klackenberg är nog vassare än vilken underskrift som helst, sa Lars- Anders Häggström som ett erkännande till sin motparts civilkurage gentemot industridirektörerna i Svenskt Näringsliv.
Avtalet som under tre år ger löneökningar på 2435 kronor i detaljhandeln och 2290 kronor i partihandeln är enligt Lars-Anders Häggström ett genombrott för jämställda löner. Han är extra nöjd med att ob-systemet i detaljhandeln inte naggas i kanten. Största motgången anser han vara att facket inte fick något som helst gehör för kravet om butiksanställdas rätt till heltid.
Han anser att avtalet borde ha fått slutas redan i lördags.
– Omvägen med konfliktvarsel och medling var fullständigt onödig, säger Lars-Anders Häggström.
Samtidigt har veckans uppståndelse gett Handels mycket positiv uppmärksamhet, medger han.
– Vi har fått så mycket stöd från de mest oväntade håll. Till och med Expressens ledarsida! Det är kul att känna att det finns en så total uppslutning för att justera upp kvinnolönerna, säger Lars-Anders Häggström.
– Förhoppningsvis blir Handels avtal vägvisare på andra avtalsområden med många lågavlönade kvinnor, säger förbundets andre vice ordförande Tommy Tillgren.