Jerker Knutsson, ombudsman för Handels avdelning i Trollhättan, uppskattar att det är under de senaste fem åren ökningen till 50 procent har skett.
-Främsta anledningen till att norrmän som jobbar i Svinesund går med i Handels är för att få a-kassa, säger han.
I Norge är det en obligatorisk a-kassa som dras på skatten. Men när man arbetar i Sverige betalar man skatt i Sverige och måste vara med i a-kassan för att få ersättning när man blir arbetslös. 2001 var det många norrmän som blev uppsagda på grund av sjunkande försäljning i Svinesundsområdet.
-Många hade inte tänkt på skillnaden i arbetslöshetsförsäkringen. De trodde att reglerna vara likadana som i Norge, säger Marie Rask, klubbordförande på Maxi mat i Svinesund.
Handels och HK inledde då ett samarbete där HKs representanter fungerade som ett slags tolkar ute på värvningskampanjerna. Men det var trassligt för norrmännen att betala in medlemsavgiften. Ett tag fick Marie Rask själv fungera som en bank, ta emot pengar på sitt konto och föra över dem till Handels. Annars fick norrmännen gå till banken för att betala in avgiften, vilket kostar extra.
– Det var pinsamt, säger Marie Rask.
Men sedan i höstas finns det ett bankkonto i Norge där avgiften kan betalas in.
– Efter det har uppsökeriet blivit lättare, säger Marie Rask.
Handels och HK har även tagit fram en broschyr på svenska och norska om vad det är som gäller när man jobbar i de båda länderna, vilken kan vara till hjälp för värvarna.
Jerker Knutsson ser att samarbetet gett resultat.
-Det har varit jätteproblem häruppe. Rena vilda västern. Arbetsgivare har inte haft kollektivavtal, man har inte gett löner som går att leva på, ingen ob-ersättning bland annat. Nu har allt fler butiker kollektivavtal och är organiserade i Svensk Handel, säger han.I dagsläget arbetar uppskattningsvis 2500 människor inom handeln i Svinesund och Norrby, bland dem är cirka 60 procent norrmän. Men antalet norrmän kommer att öka nästa år när det byggs ett stort köpcentra i Norrby, strax innan gränsen, med uppskattningsvis 3000 anställda. Där kommer företrädesvis norrmän att arbeta tror Jerker Knutsson.