Det var i början av april som Handels avdelning i Jönköping varslade industri- och grossistföretaget OEM Automatic i Tranås om stridsåtgärder då de inte skrev på kollektivavtal. Medlare och förhandlingsdagar bokades till 11-13 april. Om företaget inte tecknade avtal skulle Handels ta till stridsåtgärder 17 april. Men arbetsgivaren skrev under fredagen den 13:e. Under de tre förhandlingsdagarna ökade antalet Handelsmedlemmar från 15 till 20 personer.
– Många har trott att det inte är lönt att gå med i facket förrän det händer någonting på arbetsplatsen. Nu visade vi att man kan genomföra saker ändå, vi fick ett kollektivavtal. Det är tacksamt att så många har blivit medlemmar även fast de skulle få sina nya löner i alla fall, säger Cecilia Creutz, Handelsombud på OEM Automatic.
Innan Cecilia Creutz började jobba på företaget har hon arbetat på flera ställen med kollektivavtal. Den största skillnaden tycker hon är att lönenivåerna varit högre på de arbetsplatserna.
Nu planerar de nya och gamla medlemmarna att bilda en fackklubb på arbetsplatsen. Cecilia Creutz tycker att det är svårt att få folk att ta sig tid att arbeta fackligt. Inom den närmsta tiden tror hon att en stor fråga blir att fördela de lokala lönepotterna.
– Jag känner inget glädjerus över kollektivavtalet, utan mer jaha, nu tar vi tag i nästa fråga, säger hon.
OEM Automatic har drygt 140 anställda, inklusive tjänstemän. Runt 20 är medlemmar i Handels. Medlemmarna jobbar på lagret och ”tekniska”, en monteringsavdelning för elektroniska komponenter.