Den 20-åriga muslimska kvinnan gick på en anställningsintervju på Ica Kvantum Frölunda och hoppades på ett extrajobb vid sidan av universitetsstudierna. Istället fick hon frågan om hon kunde tänka sig att arbeta utan sjal. Hon anmälde butiken till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO, i november 2006. Om detta skrev Handelsnytt i nummer 3/2007. Då hade en utredning just startats. I dag offentliggjordes förlikningen mellan anmälaren och Ica Kvantum Frölunda.
Butiken har brutit mot lagen om åtgärder mot diskriminering i arbetslivet på grund av etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning. Ica Kvantum Frölunda ber ”om ursäkt för att nn har känt sig illa behandlad”, betalar 80 000 i skadestånd och har med anledning av anmälan tagit fram en huvudduk som ingår i personalens klädsortiment.
– Jag är glad att de har insett att man inte kan behandla människor på det sättet de gjort. Att de valt att designa en sjal, att min anmälan lett till handling, det är den största vinsten, säger anmälaren till Handelsnytt.
Ica Kvantum Frölunda är en av stadsdelens största matvarubutiker, de har runt 120 anställda. Anmälaren har valt att inte ta jobb i butiken, och hoppas nu att fler butiker följer efter och tillåter huvudduk.
– De är stora, och har namnet Ica bakom sig. Jag hoppas att det gör att andra företag känner att deras sätt inte var det smartaste att behandla människor på. Speciellt inte i en butik där kunderna kommer från hela världen. Jag önskar också att folk vågar anmäla att de blivit diskriminerade, även fast det är en tuff approach. Det är det enda sättet att få rätt till 100 procent, säger anmälaren.
Mikael Ohlsson, köpman på Ica Kvantum Frölunda, säger att frågan om den arbetssökande kunde arbeta utan sjal ställdes på grund av osäkerhet från dem som höll i anställningsintervjun.
– Vi har många medarbetare med utländsk bakgrund och många religioner. Det handlar inte om det, utan om att det var första gången det kom upp. Vi blev tagna på sängen, det är himla olyckligt. Men vi är människor allihop. Fel kan man göra ibland.
Sjalen som nu är en del av Ica Kvantum Frölundas personalkläder har tagits fram av Ica centralt.
– Vilken Ica-butik som helst kan beställa den. Sjalen hänger inte så långt ner. Den ska inte kunna fastna i köttkvarnen eller kassabandet.
I nummer 2/2007 ringde Handelsnytt runt till flera stora butikskedjor för att höra om deras inställning till sjal på arbetsplatsen. Ica sa att det är den enskilde handlaren som bestämmer om personalen får ha huvudduk.
– Vi har inte beslutanderätt över våra butiker, de är självständiga. Däremot rekommenderar vi dem att tillåta huvudduk. Vi är ett mångkulturellt företag med butiker i invandrartäta områden, vi vill inte stänga ute någon, sa Eva Östh, personalchef på Ica AB till Handelsnytt i nummer 2/2007.
Relaterade ariklar:
Ica-butik anmäld för diskriminering, Kedjor öppna för huvudduk