Erfarenheterna av förkortad arbetsdag med full lön är bara positiva upplever Hans Webeck, klubbordförande på Nilson group med cirka 25 lageranställda.
– Man känner sig utvilad, och får ta del av väder, vind och solljus – på lagret är det inte så jättemycket dagsljus. Framförallt är man gladare när man kommer hem. Företaget är också positivt. Vi har fått ner sjuktalen från 17 till 4 procent. Pratar vi om samhällsnytta, sjukskrivningar och utbrändhet är detta bara en vinst. Det förvånar mig att inte fler nappar på det.
Nilson group var en förebild för lagret Duells i Göteborg. Sedan första april har de cirka 50 lagerarbetarna där gått från åtta till sex timmars arbetsdag med bibehållen lön. Perioden fram till sista september är en prövotid. Faller det väl ut fortsätter arbetstidsförkortningen.
Med sex timmars arbetsdag får de anställda en vecka mer fritid i månaden. Fackklubbens ordförande Per Smedberg tycker att det är det bästa med förändringen. Det sämsta – nej, han tycker inte att det finns något.
– Nu kan man göra mycket som var svårt att hinna innan. Gå på banken andra dagar än då de har förlängda öppettider, handla, bara slöa och koppla av. Det finns alltid att göra när man har familj. Stressen försvinner, säger Per Smedberg.
Duells är ett grossistlager för delar till bland annat moped, cykel, mc och marint. Förut jobbade lagerpersonalen 7-16. I dag jobbar de i två skift, 6.00-12.15 eller 12.00-18.45, likande arbetstider som på Nilson group i Varberg. Med raster blir arbetstidssnittet sex timmar och tolv minuter per dag. Den ob-ersättning som skulle utgå togs bort i en kompromiss mellan fack och företag.
Både Duells anställda och arbetsgivare tjänar på sextimmars arbetsdag, menar klubbordförande Per Smedberg och logistikchef Torkel Martinsson. De anställda får betalt för åtta timmar, men jobbar sex. Företaget kan ha lagret i drift i drygt tolv timmar istället för åtta, och därmed utnyttja lokaler och maskiner bättre. Lagret stänger heller aldrig för rast. Det är samma upplägg som på Nilson group.
Finns det en risk att stressen ökar, att man gör åtta timmars jobb på sex timmar?
– På ett sätt blir det så, man är bra mycket effektivare de sex timmar man jobbar. När man arbetade 7-16 var man inte speciellt effektiv efter eftermiddagskaffet, säger Hans Webeck på Nilson group.
På Duells är erfarenheterna lika. Eftersom det inte längre är lika många på jobbet så är folk inte i vägen när de till exempel kör truck – det blir mindre köbildningar både på golvet och vid kaffeautomaten. Dessutom har det dragits ner på raster, och man får inte röka på arbetstid. Jonas Brimse som arbetar på Duells tycker att det gör att man jobbar effektivare.
– Det har blivit mindre mobilsnack och färre ”fuskpauser”. Men det blir också mindre snack mellan personalen.
Eftersom Jonas Brimse tävlar i motorcross är han glad att han hinner åka lite längre bort på vardagarna för att tävla.
– Dessutom behöver jag gå upp bara en timma tidigare än innan. Slutar jag tolv kan jag sova lite och sen har jag hela dagen fri. Börjar jag sent är det gött med sovmorgon. Det känns som om jag är piggare. Och nästan som att jag är ledig. Det funkar skitbra det här.
Den stora majoriteten av de anställda på Duells är nöjda med de nya arbetstiderna. De negativa konsekvenserna handlar endast om fortkörningsböter för en medarbetare eftersom det ”är så lite trafik på vägen”, och att några tycker att man får jobba för sent på fredag kväll.
Lagerarbetet innebär många lyft, det är tungt och sliter på kroppen. Än så länge finns inga siffror på om sjukfrånvaron minskat på Duells, men ambitionen är att talen ska dala. Per Smedberg har känslan av att siffrorna redan minskat och att arbetsmiljön blivit bättre.
– Innan var det en del sura miner, nu har det blivit mer glädje på jobbet. De flesta har nog blivit lyckligare.