Coop Forum i Växjö har gjort stora förluster under flera år, och kedjans driftchef Claes Andersson ser ingen möjlighet att vända utvecklingen.
– Konkurrensen på livsmedelsmarknaden i Växjö har hårdnat genom etableringar som Lidl, Netto och City Gross. Och ska man vara efterklok så var det alltför längesen vi gjorde en rejäl investering i lokalerna. De är ganska nedslitna, säger Claes Andersson.

Handels klubbordförande Regina Schönkvist beskriver en känsla av chock bland de anställda, även om nedläggningsbeslutet inte var helt oväntat. Hon är kritisk mot kedjans ledning:
– Coop Sverige har misskött vår stormarknad i flera år. De har inte tänkt på att följa med i utvecklingen. Vi hade behövt renovera för länge sen. Våra lokala chefer har tjatat men det har inte hänt något, säger Regina Schönkvist.
Coop Sverige vill stänga stormarknaden redan den 3 augusti, men facket tänker försöka skjuta fram datumet i mbl-förhandlingarna som inleds i slutet av juni. Klubben tänker också begära någon form av omställningsstöd till de anställda som förlorar jobbet.
– Vi vill att de ska få hjälp att börja något nytt. Alla här är över 40 år och några har varit med sedan starten 1973, säger Regina Schönkvist som själv har arbetat i 15 år på stormarknaden i Växjö.

Claes Andersson kallar Coop Forum i Växjö för ”en mycket tärande enhet” som gjort årliga förluster i miljonklassen.
För att ett Coop Forum-hus ska få finnas kvar måste det på sikt minst bära sina egna kostnader, fastslår Claes Andersson.
Det är i dag flera stormarknader i Forumkedjan som inte lever upp till det. Kan vi därmed vänta ytterligare nedläggningar?
– Vi ser fortlöpande över strukturen. I Marieberg i Örebro lägger vi ner den befintliga stormarknaden för att öppna en ny på samma område i oktober, säger han som exempel.
Coop Forumkedjans stålbad av besparingar och personalneddragningar är enligt Claes Andersson ännu inte över.
– Om försäljningen viker måste man hålla kostnaderna i schack. Vi ska vända på varje sten för att få kontroll över våra kostnader.