– Det är tråkigt men nödvändigt. Vi har haft dåliga resultat i Fittja i flera år och de ekonomiska investeringar som skulle behövas är inte ekonomiskt försvarbara, säger Coop Byggs kedjechef Eva Karlsson till Handelsnytt.
Hon tror inte att Coop Forum, som ligger i anslutning till Coop Bygg på platsen, kommer att påverkas nämnvärt.
– Marknadsplatsen håller på att omdanas, vilket kommer att gynna Coop Forum, men Coop Bygg skulle ha hamnat i bakvattnet, säger Eva Karlsson.
Hon säger att ledningen undersöker möjligheten att erbjuda de uppsagda nya jobb inom kedjan i Stockholmsområdet.

Mats Hedkvist som har jobbat på Coop Bygg i Fittja i tio år beskriver situationen som ”nattsvart”.
– Det är åt helvete, jag är 62 år. Jag kan bara hoppas att arbetsgivaren hjälper till att hitta en lösning på någon annan plats, säger Mats Hedkvist.
Handels klubbordförande Karin Gullin tycker det är anmärkningsvärt att beslutet att lägga ner Coop Bygg kommer kort tid efter det nya avtal som slår fast att Coop Bygg och Coop Forum är skilda enheter med olika turlistor enligt lagen om anställningsskydd.

– Jag hoppas att det är en ren tillfällighet. Men det gör det väldigt ”smidigt” för arbetsgivaren att lägga ner byggdelen eftersom man slipper erbjuda förtur till återanställning för dem som sägs upp. Med gemensam turordning hade de med längst anställningstid kunnat omplaceras till Coop Forum. Vi i klubben kämpade i mbl-förhandlingarna för att få arbetsgivaren att garantera företrädesrätt i hela Stockholmsområdet, men det gick de inte med på. Deras ord om att ”undersöka möjligheten” låter väldigt vagt, säger Karin Gullin.
Hon framhåller att uppsagd personal inom kooperationen kan söka pengar från en trygghetsfond om de vill utbilda sig eller starta eget. Man kan också få löneutfyllnad om man får ett nytt jobb med lägre lön än man hade tidigare.

Fler nedläggningar kan vara på gång inom Coop Bygg.
– Vi ser över strukturen, säger Eva Karlsson och betonar att kedjan också planerar att öppna nya enheter.
Coop Bygg var tidigare en del av Coop Forum men blev en egen kedja i början av 2006. Motivet var enligt arbetsgivaren att kunna vässa sig i konkurrensen med utländska kedjor på gör-det-själv-marknaden. Coop Bygg finns i dag på 43 platser i Sverige.

Läs mer: Coop Forum i Växjö läggs ner