Sedan de höjda avgifterna, skärpta reglerna och lägre ersättningarna infördes vid årsskiftet har medlemsantalet i Handels a-kassa sjunkit med drygt 11 300 personer, eller 6 procent. Antalet anslutna låg den sista maj på 167 250. Det visar siffror från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF.
– Det är givetvis oroande att medlemstalet fortsätter nedåt. Vi räknar med ytterligare 1 000 personer mindre nästa månad. Det är inte bara studerande och äldre som går ur utan även de grupper som borde vara med – unga, ensamstående mammor, de som inte har råd att betala den höjda avgiften, säger Harald Petersson, kassaföreståndare på Handels a-kassa.
Alla a-kassor, undantaget Livsmedelsarbetarnas, tappar medlemmar. Drygt 11 700 anslutna, nästan 16 procent, har lämnat Hotell- och restauranganställdas a-kassa. På HTF:s a-kassa som bland annat organiserar tjänstemän inom handeln har medlemstalet sjunkit med 20 500 personer, 9 procent. 241 800 medlemmar, 6 procent, har gått ur samtliga 36 a-kassor sedan årsskiftet.
Regeringens ambition är att göra medlemskapet i a-kassan obligatoriskt. Men tidplanen går inte som planerat – en utredning om obligatoriet skulle vara tillsatt innan sommaren, men än finns varken utredningsdirektiv eller utredare. Målet är obligatorisk a-kassa från den 1 juli 2008.