Matilda Persson blev chockad när hon förra sommaren fick veta att hon måste sluta i blomsterhandeln i Örebro. Hon trivdes ju så bra med att arrangera vackra uppsättningar, och hon älskade kontakten med alla trevliga kunder.
– Samtidigt tänkte jag att det kan vara dags att gå vidare i livet. När ombudsmannen på Handels upplyste om att jag kan få omställningsstöd med en personlig coach så tackade jag ja.
Halvt på måfå valde hon en konsult som hon tyckte såg klok ut på bilden i broschyen. Han hette Jonas Jönestam och blev Matilda Perssons coach under ett drygt halvdussin träffar.
– Jag hade tänkt att han skulle säga att jag borde söka jobb som lokalvårdare. Men han frågade vad jag ville med mitt liv.

Hon började fundera och i takt med samtalen kom Matilda Persson fram till att hennes passion i livet handlar om att träffa och hjälpa människor. Inte nödvändigtvis i en butik.
Jonas Jönestam tränade henne i hur man skriver en jobbansökan: Följ inte en mall. Var hellre personlig och kortfattad. Undvik upprepningar. Tänk på klädsel och uppträdande när du går på anställningsintervju. Konkreta tips varvades med visioner om livet och karriären.
– En del kanske skulle ha tyckt att det var flummigt, men för mig var det jättebra!
Redan i september gav jobbcoachningen utdelning. Matilda fick jobb som personlig assistent. Först som vikarie men efter några veckor hade hon fast jobb på heltid som assistent åt en rörelsehindrad man. Hon stortrivs och tjänar mer än hon gjorde i blomsterhandeln.
– Att det löste sig så fort beror mycket på coachningen. Jag fick extra peppning och vågade se möjligheterna i förändringen.

Att hjälpa människor att komma vidare i arbetslivet verkade vara så intressant att Matilda Persson själv vill ha ett liknande jobb. Hon har därför sökt en samhällsvetenskaplig högskoleutbildning om lärande och arbetsliv som hon tänker läsa på distans vid sidan om assistentjobbet.
– Jag vill peppa människor att komma vidare i livet när företaget organiserar om. Jag vill ge andra vad jag själv fick: en våg i ändan in mot land när man är ute på djupt vatten.