Pridefestivalen är i full gång. Till gårdagen kom 12 000 besökare, kön till entrén var 500 meter som längst. Handels förbundsordförande Lars-Anders Häggström var på festivalen för första gången, för ett miniseminarium kring diskriminering i arbetslivet. Rödklädda Handelsmedlemmar kommer att vara i LO:s tält under hela festivalen dels för att samla in namnunderskrifter till ett ”Play fair-upprop” för bra arbetsförhållanden på fabriker som tillverkar produkter åt OS i Peking 2008, dels för att prata med besökare om facket och för att få förslag på hur man kan arbeta med HBT-frågor (homo- bi och transpersoner).
– HBT-frågan är viktig, liksom alla andra diskrimineringsfrågor. Det är bland annat en arbetsmiljöfråga. Ibland dras det dåliga skämt på jobbet, man utgår från att alla är hetero. HBT-personer är på något vis den sista ”klutten” det fortfarande är ok att skämta om, säger Emma Lindqvist, en av Handelsmedlemmarna i tältet.
Mona Sahlin svänger förbi och säger hej. Lite längre bort har den traditionsbundna schlagerkvällen börjat med bland andra Nanne Grönvall. Några Handelsmedlemmar tar middagspaus. Hamburgare och pommes. En av medlemmarna, Kepril Saliba, jobbar till vardags på lagret Menigo i Stockholm. När han skulle ta ledigt från jobbet för att vara på Pride fick han höra att det var något han inte skulle tala högt om.
– Inom lager har vi mycket att jobba med. Vi är mest män som arbetar där och när jag tar upp gayaktiga grejer börjar grabbarna skratta och skämta. Då går jag emellan och frågar vad det är för fel med det? säger Kepril Saliba.