Handels a-kassa ska nu samla på sig mer kunskap och vänta på besked från regeringen om a-kassan till staten blir skyldig de avgifter som medlemmar avstått att betala – en medlem kan låta bli att betala a-kasseavgiften i tre månader innan han eller hon blir utesluten.
Under årets sex första månader gick 14 800 medlemmar ur Handels a-kassa, varav cirka hälften uteslöts på grund av att de inte betalat medlemsavgiften. Handels a-kasseföreståndare Harald Petersson uppskattar att skulden för dem i dagsläget ligger på ”ett par miljoner”. Men många betalar nu in obetalda medlemsavgifter i och med det påminnelsebrev som informerar om att skulden kan hamna hos inkasso. Beslut om hur a-kassan ska göra väntas i september eller oktober.
Harald Petersson känner oro över att regeringen aviserat att förändra a-kasseavgifterna så att a-kassor med hög arbetslöshet får ytterligare höjd avgift.
– Jämför man med Akademikernas och Lärarnas a-kassor så är Handels en av dem som har hög arbetslöshet. Det kan medföra att våra medlemmar får betala mer. Skulle det bli så får vi ett nytt slag mot oss. Vi är oroade.