Sommarjobbssäsongen är över. Jobb inom handeln var som vanligt populärt bland skolungdomar. Handelsnytt har undersökt hur det har sett ut med minderåriga i kassorna hos matjättarna i Storstockholm under sommaren.
På Coop välkomnas medarbetare från 16 år och uppåt som har slutat grundskolan. Företaget ändrade sin rekryteringspolicy för cirka ett år sedan trots fackets arga protester. Innan dess var Coops huvudprincip att inte anställa någon under 18 år.
Minderåriga får arbeta i kassan, men inte ensamma. De ska också ha en handledare, och målsman ska skriva under ett godkännande.
– Vi behöver sänka medelåldern på de anställda och det är bra att erbjuda den grupp som har svårt att komma in på arbetsmarknaden jobb. Det är också en kostnadsfråga, vi kan inte ha högre medelålder än våra konkurrenter, säger informationschef Magnus Frisk.
Inom Ica bestäms åldern på de anställda av de enskilda Ica-handlarna, men när det gäller kassaarbete rekommenderar Ica centralt en 18-årsgräns.
– Det har att göra med legitimationskontrollen, säger presschef Björn Olsson.
Axfood har en 18-årsgräns för ensamarbete i kassan. Men från centralt håll är rådet att inte anställa någon under 18 år överhuvudtaget.
– Vi vill att personalen ska kunna hoppa in överallt. Även den som plockar ska kunna sätta sig i kassan, säger presschef Ingmar Kroon.
Siffror från Coops centrala personalavdelning visar att i juli 2006, innan policyn ändrades, var tre procent av de anställda i samtliga butiker under 18 år. I juli 2007 låg siffran på drygt tio procent. Axfoods personalavdelning uppger att knappt 5 procent av de anställda är 16 eller 17 år. De flesta jobbar under tillfälliga arbetstoppar vilket oftast är inventeringsarbete. De som jobbar i Ica-butiker är anställda av respektive butik. Därför finns inga övergripande siffror över butiksanställda och ålder.

Tillämpningen av Coops nya policy varierar. Medan Coop Extra i Stuvsta har nära 30 minderåriga sommarjobbare som i stort sett bara sitter i kassan, är målsättningen för chefen på det nyöppnade Coop Forum i Bromma att minderåriga inte alls ska jobba i kassan. Stormarknaden har haft 24 sommarjobbare under 18 år. Alla har jobbat med att tömma den gamla stormarknaden som ersatts av den nya.
– Jag är ny på Coop och har aldrig anställt kassapersonal under 18 år. Det kommer jag att leva efter även här. De är inte mogna att ta beslut vid öl- och tobaksförsäljning, varor de inte ens får köpa själva, eller att tacka nej till kamrater, säger chefen Mats Tägtström som närmast kommer från Willys.
Thomas Holm, ombudsman med ansvar för Ica på avdelning 20 Stockholm, säger att han inte fått några indikationer på att Ica runt om i Storstockholm har minderåriga i kassorna.
– Klart att det kan slinka in någon, men det är inget de arbetar med systematiskt. Är det yngre anställda brukar de jobba mest med plock.

På till exempel Ica Maxi Botkyrka var tre sommarjobbare under 18 år. De satt dels i kassan, dels i ”minihuset”, ett lekhus för barnen. En av Icas mest lönsamma butiker, Ica Maxi Haninge, anställer ingen under 18 år om de inte fyller under året. Dels på grund av pengahantering, dels för att butiken är öppen länge, dels för att det är en stor butik, enligt butikens personalansvarige.
Lars Östberg är Handels klubbordförande på Willys i Länna, och även ledamot i Willys centrala styrelse. Han berättar att frågan om åldersgräns kom upp i Willys styrelse när man upptäckte att minderåriga lyckades köpa folköl under nykterhetsförbundets testrundor.
– Facket och företaget är överens om att vi ska vara måttfulla med minderåriga, men det är inte förbjudet. På de butiker jag känner till är det balanserat, man måste ju låta minderåriga arbeta också. Men ofta är de på golvet, säger han.
I Länna fanns till exempel en minderårig sommarjobbare som jobbade i djupfryst, inte kassa. På bland annat Willys Rissne har man ingen anställd under 18 överhuvudtaget.