Boultbee tar i dag, 31 augusti, över Centrumkompaniet som äger tio köp- och stadsdelscentrum med i nuläget runt 460 butiker i Storstockholm.
Boultbee är ett brittiskt fastighetsbolag med rykte om sig att vara hårdfört mot sina hyresgäster när det gäller hyreshöjningar och öppettider. Tidigare i år var Boultbee i bråk med Nymans ur i Västerås. Striden gällde utökade öppettider, men slutade med att klockaffären fick fortsätta att stänga klockan 18 och ha söndagsstängt. Boultbee bad om ursäkt för sitt agerande i lokaltidningen.
– Något sådant ska aldrig hända igen, säger Nicholas Rutter, pressansvarig på Boultbee.
Om öppettiderna i de tio nya centrumen finns i dag inga besked att ge. Men Nicholas Rutter säger att Boultbee har ändrat policy efter vad som hänt i Västerås. Öppettiderna ska anpassas till varje centrum, ”man kan inte ha på ett och samma sätt överallt.” Nymans ur fick till exempel stänga tidigare och skippa söndagsöppet för att de hade en annan ingång än gallerians.
– Men jag skulle inte ha något emot att alla hade öppet till sju på vardagar och fyra på lördagar. På söndagar ska det vara öppet om det finns belägg för det, ibland är det berättigat att ha stängt. Inget är hugget i sten, men vi strävar framåt i en bransch där kunderna har fått andra köpvanor, säger Nicholas Rutter.
Konkreta planer för de centrum Boultbee tagit över finns inte. Det Nicholas Rutter kan säga är att de letar nya och internationella butikskoncept, och att det kommer att skapas arbetstillfällen bland annat genom att de tar över renoveringen av Skärholmens centrum vars butiker kommer att öka från 130 till 200 i september 2008.
De fackligt aktiva som Handelsnytt pratat med vet inte så mycket om ägarbytet av Centrumkompaniet. Men Handels förbundsekonom, Stefan Carlén, reagerar. Tills nu har Centrumkompaniet ägts av det offentliga, av Stockholms stad. Nu ägs det privat. Han kan inte kommentera det enskilda övertagandet, men säger principiellt att det är svårare att påverka en privat ägare än en offentlig.
– Öppettiderna är den stora frågan, de anställda får mindre att säga till om. Så kan det vara även om det ägs av staden, men där har man andra medel att påverka, där är det demokratiska beslut som styr. En privat ägare är ute efter att maximera sin vinst, en offentlig ägare måste ta hänsyn till opinionen, säger Stefan Carlén.