Den 13 september inleder Handels strejk och blockad vid Videomix butiker i Falkenberg, Landskrona och Kristianstad om inte ledningen har skrivit på kollektivavtal för butikernas anställda. Varslet berör 23 personer.
Videomix ägare har länge vägrat att skriva på kollektivavtal. Personalen har avtalsenlig grundlön men inget ob-tillägg, trots att butikerna är öppna från klockan 10 till 23 alla dagar i veckan. Butikerna tillämpar ett bonussystem som enligt Handels ger de anställda max 5 kronor mer i timmen om försäljningen ökar. Bonussystemet kan dock inte ersätta ob-ersättningen, säger Per Sandqvist, ombudsman på Handels avdelning 4 Kristianstad.
– Vi har räknat ut att en anställd kan förlora upp till 2 200 kronor i månaden på att det inte finns någon ob-ersättning, säger Per Sandqvist.

Handels uppgift tillbakavisas av Peter Bengtsson, personalchef på Videomix Syd.
– Bonussystemet ger mellan 5 och 30 kronor i timmen. Det finns butiker som tjänar mer på bonussystemet än de skulle göra på ob-tillägg. Vi vill ha kvar bonussystemet för att den som gör ett bra jobb ska få ett tjockare lönekuvert, säger Peter Bengtsson till Handelsnytt.
Kollektivavtalet innehåller enligt Handels också bland annat högre semesterersättning, bättre avtalspension och mer omfattande försäkringar än de som personalen har i dag. Även detta dementerar Peter Bengtsson.
– Vi har exakt samma försäkringar som Foraförsäkringarna i kollektivavtalet, säger han.

Videomix Syd har 16 butiker i södra och västra Sverige. Handels krav är att det ska finnas kollektivavtal på samtliga. De tre butiker som varslas om konflikt är utvalda bland annat för att Handels har medlemmar där.
– Vi känner ett tryck från våra medlemmar att agera för att de ska få samma lön och anställningsvillkor som andra i detaljhandeln, säger Per Sandqvist.
Medlemmarnas stöd är ett villkor för att nå framgång i arbetet för att få till stånd kollektivavtal, betonar Anna-Maria Söderström, ombudsman på Handels avdelning 3 Halmstad och ansvarig för konfliktvarslet mot Videomix i Falkenberg.
– Det handlar om att kunna garantera en grundtrygghet för de anställda, säger hon.

Både Anna-Maria Söderström och Per Sandqvist tror och hoppas att de ska få till stånd ett avtal innan konflikten hinner bryta ut på torsdag i nästa vecka.
Peter Bengtsson på Videomix stänger inte dörren för att komma överens.
– Vi sätter oss gärna och diskuterar med Handels, säger han.
Videomix Syd som äger de 16 butikerna är också franchisegivare för Videomix i övriga delar av landet. Totalt finns 53 Videomixbutiker på 33 orter från Ystad till Sundsvall, enligt företagets webbplats. De flesta finns i södra och västra Sverige. Ambitionen är att expandera kraftigt de närmaste åren.
Bara ett fåtal av butikerna i kedjan har i dag kollektivavtal. Handels förhoppning är att ett avtal på de 16 butikerna i Videomix Syd ska bana väg för avtal på övriga butiker i kedjan.

Videomix är långt ifrån ensamt i sin bransch om att sakna kollektivavtal.
– Många videobutiker är små där enbart ägaren och dennes familj jobbar. Det är extra viktigt att kräva kollektivavtal på Videomix för att det är en ganska stor kedja som dessutom planerar att växa, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels förbundskontor.