Frida Risberg, 24 år, har arbetat på Videomix sedan 2002. Hon är en av de anställda som länge har velat att Handels ska teckna kollektivavtal med hennes arbetsgivare.
– Skillnaden skulle bli jättestor eftersom vi har så lustiga arbetstider. Vi har räknat ut att jag faktiskt förlorar flera tusenlappar på att inte få ob-tillägg.

Arbetsgivaren hänvisar till ett bonussystem som kan ge de anställda upp till 30 kronor extra i timmen om försäljningen går bra. Det kan dock inte matcha kollektivavtalets ob-tillägg eftersom butikerna har öppet till klockan 23 alla dagar i veckan.
– Vår butik går bra och visst får vi ofta del av bonusen. Men det är ändå osäkert. Med ob-tillägg kan jag veta vad jag ska få i lön varje månad, säger Frida Risberg.

Enligt Handels ombudsmän finns det anställda på Videomix som är rädda att hävda sina rättigheter gentemot arbetsgivaren. Frida Risberg är inte en av dem.
– Många som jobbar är unga och de vet inte vad de har rätt att kräva. Själv har jag fått lära mig vilka rättigheter jag har. För mig är det självklart att alla som jobbar med samma sak ska ha samma villkor.
Hon räknar med att konflikten kommer att bryta ut den 13 september, men tror att facket till slut kan nå framgång.
– Vi ser positivt på detta, säger Frida Risberg hoppfullt.

Butikerna inom Videomix Syd är inte de enda som saknar kollektivavtal. Videomix i Skene utanför Borås är en av få som har det. Dennis Karlsson, handelsombud, har jobbat i butiken i fem år och har haft kollektivavtal hela tiden. Han säger att det är bra för att han ”känner sig säkrare”.
Åsa Andersson Sjögren som är handelsombud på Reno kiosk i Visby, franchisetagare åt Videomix, har också kollektivavtal.
– Det är bra. Jag har en garanterad lön och ob-ersättning, det är ju på ob jag tjänar pengar, säger hon.