När medlingen börjar sitter Videomix syds företrädare Bengt-Göran Silverflod på ena sidan bordet. Mogens Andersson, ombudsman från Handels i Helsingborg, på andra.
– Jag utgår från att vi klarar det. Det är möjligt att vi inte blir färdiga i dag, det är mycket prestige i det här. Men vi viker oss inte förrän avtal är undertecknat, säger Mogens Andersson.
Bengt-Göran Silverflod tycker att han sätter sig vid förhandlingsbordet utan att få förhandla. Han säger att det är en skenförhandling eftersom facket inte är berett att göra eftergifter.
– För mig är det ingen förhandling, det är tvång. Videomix syd kan skriva under vissa delar av kollektivavtalet, men facket säger att vi måste ta hela. Det sväljer vi inte. Har de den inställningen är det meningslöst att träffas. Jag tycker att det är lite väl magstarkt att år 2007 säga: take it or leave it. Det är inte ett modernt förhållningssätt, säger Bengt-Göran Silverflod.
Men vad han vill förhandla bort kan han inte säga.
– Om facket vill att vi ska ta hela avtalet är det meningslöst att säga vad det är vi inte vill svälja.
Att alla arbetsgivare ska ha samma kollektivavtal förstår Bengt-Göran Silverflod inte vitsen med eftersom alla företag har olika förutsättningar.
– Det skulle inte gå att driva Videomix syd med kollektivavtal, då skulle det slå igen.
Mogens Andersson å sin sida säger att ett företag inte kan förhandla bort vissa delar av kollektivavtalet, det skulle snedvrida konkurrensen.
– Om Videomix syd inte kan konkurrera på samma villkor som andra får de ta sitt kapital och syssla med något annat. Men jag tror inte på att det pengarna som är skälet till att de inte vill ha kollektivavtal. Jag förstår inte var merkostnaden uppstår, de säger ju att de gör allt så mycket bättre.