Arbetsgivaren, Videomix Syd, säger å sin sida att ob-tilläggen är en öm tå, och vill i stället behålla sitt bonussystem.
För Frida Risberg, anställd på Videomix i Kristianstad och medlem i Handels, är ob:t den största stridsfrågan.
– Vi säger inte att bonussystemet är skit, men vi tar hellre ob och säkerheten som följer med det, säger Frida Risberg.

Hon skulle egentligen ha jobbat från 10 till 18 i dag. Nu står hon utanför butiken tillsammans med andra anställda och Handels ombudsmän. Gemensamt argumenterar de med kunder och förbipasserande.
– Arbetsgivaren vill förhandla bort vissa delar av kollektivavtalet, men ett avtal är ett helt paket. Det är en garanti för en lägsta nivå på löner och ob-tillägg. Det i sig innebär trygghet i arbetet i övrigt, så att man till exempel vågar påtala brister i arbetsmiljön. På så sätt blir det här inte bara en fråga om löner och ersättningar, utan också om arbetsplatsdemokrati, säger Per Sandqvist, ombudsman på Handels avdelning 4 Kristianstad.

Videomix Syds ägare Kent Olsson kallar fackets arbetssätt för ”maffiametoder som i Ryssland 1940”. Han är inte beredd att skriva på ett kollektivavtal, främst på grund av att det skulle innebära ob-ersättning.
– Då får vi effektivisera och amerikanisera oss – dra ner på timmar. Handels pratar om konkurrens på lika villkor, men de jämför oss med Ica Maxi och inte med dem som vi verkligen konkurrerar med, till exempel internet, säger Kent Olsson.

Samtliga tre butiker som är indragna i konflikten hålls öppna med hjälp av personal som inte är medlemmar i facket. Johan Persson, 23 år, jobbar i butiken i Kristianstad.
– Jag känner mig nöjd med situationen, ska man jobba för ett företag ska man vara det troget. Jag tror inte att det skulle fungera med kollektivavtal om företaget ska fungera. Men i fall detta skulle gå igenom skulle det kännas orättvist att de som är medlemmar i facket jobbat för mig, säger Johan Persson.