Egentligen skulle Frida Risberg, 24 år, ha jobbat dagspasset den 13 september. Istället fick hon och de andra Handelsmedlemmarna på Videomix i Kristianstad gå till Arbetsförmedlingen och anmäla sig som arbetssökande för att ha rätt till konfliktersättning. Totalt finns fem Handelsmedlemmar på Videomix i Kristianstad.
Det som främst skiljer Videomix Syds avtal från Handels kollektivavtal är att företaget inte betalar ut ob-ersättning. Istället har de ett bonussystem som grundar sig på en eventuell ökning av omsättningen. Butiken är öppen 10-23 varje dag och medlemmarna har räknat ut att de skulle tjäna några tusen kronor extra i månaden med ob istället för bonus.
– Vi säger inte att det är ett skitbonussystem, men vi vill hellre ha ob-ersättning och säkerheten som följer med den. Bonus kan inte jämföras med ob som Videomix gör. Ob får du för att du jobbar obekväm arbetstid, bonus för att du gjort ett bra jobb. Det borde vara självklart att alla handelsanställda har samma villkor, säger Frida Risberg.
– Ja, de flesta har både ob och bonus. Jag vill kunna räkna med att jag får ut si och så mycket i månaden, inte förlita mig på att butiken ska gå bra, säger Petra Gillberg, 21 år.
Dessutom upplever de att det är svårt att påverka bonusen i en video- och godisbutik, att det mer är väder och vind som styr kunderna. Som i somras, då det ”blev en del bonus då det pissregnade”, säger Jenny Magnusson, 24 år.
– Vi kan inte påverka kunderna på samma sätt som i andra butiker. Vi kan inte säga, ska du inte ta två kilo godis istället? Det vi kan göra är att hålla ordning och ha ett trevligt bemötande, säger Frida Risberg.
– Men jag tror att jag skulle jobba bättre med ob. Då vet man att man får vad man förtjänar, säger Johan Ljungberg, 22 år.

För de tusenlappar extra som ob-ersättningen skulle ge skulle Petra Gillberg ta klart sitt körkort och flytta hemifrån. Johan Ljungberg skulle flytta till en större lägenhet och lägga undan 1000 kronor i månaden. Jenny Magnusson skulle köpa bil och resa. Frida Risberg är ensamstående mamma och vill slippa vända på vartenda öre och säga nej till allt kompisarna hittar på.
– Jag är 24 år och mamma, jag ska inte behöva låna av föräldrarna. Och tänk vilket lyx att kunna spara. Då skulle man helt plötsligt kunna göra något på semestern. Jag skulle börja leva, säger Frida Risberg.
Medlemmarna är lugna inför att arbetsgivaren säger att han kommer dra ner på timmarna om han tecknar kollektivavtal. Dels tycker de att det skulle vara värt ett kollektivavtal ändå, dels tror de inte på honom.
– Då får han butiker som ser ut därefter. Godis på golvet, problem med luncher, köer. Det skulle bli mindre service och kunderna skulle inte komma, säger Jenny Magnusson.
Från medlemmarna finns en viss irritation över att vissa kollegor håller god min mot företaget, men ändå kommer att få de villkor som de strejkar för. Men trots allt tycker de att stämningen bland personalen är bra. Och det är just det, och filmintresset, som gör att de stannar kvar i företaget.
– Vi har jäkligt kul ihop. Och jobbet är skitkul. Jag skulle inte kunna jobba utan kundkontakten, säger Frida Risberg.

Samtliga tre butiker som är indragna i konflikten hålls fortfarande öppna med hjälp av personal som inte är medlemmar i facket. Johan Persson, 23 år, jobbade i butiken i Kristianstad under Handels första dag av blockad och strejk. Han tycker att, ska man jobba för ett företag ska man vara det troget.
– Jag är nöjd med situationen, sen handlar det mycket om att jag inte ska vara kvar här i hela mitt liv och att det är ett extraknäck. Men om det blir ett avtal skulle det kännas orättvist att de som är medlemmar i facket jobbat för mig, säger Johan Persson.