Handels ordförande Lars-Anders Häggström är mycket kritisk till regeringens förslag att minska deltidsarbetslösas rätt att stämpla upp till heltid från dagens 300 till 75 ersättningsdagar.
– Det är ett dråpslag mot kvinnor och ungdomar. Regeringen lägger hela bördan av deltidsarbetslösheten på den enskilde, säger Lars-Anders Häggström.
Som kompensation föreslår regeringen att deltidsarbetslösa under vissa omständigheter ska kunna få nystartsjobb på heltid. Det låter bra men räcker inte, anser Lars-Anders Häggström.
– Om det inte finns någon garanti för att få nystartsjobb är det fortfarande individens ansvar.

Lars-Anders Häggström tror att även arbetsgivarna drabbas av förändringen eftersom allt färre kommer att vilja arbeta deltid.
Svensk Handels vd Dag Klackenberg tror att de flesta som arbetar deltid faktiskt vill göra det. Men han säger att han rekommenderar handlarna att så långt som möjligt erbjuda heltidsanställningar. Och han öppnar för en dialog med Handels.
– Låt oss sätta oss ner och gemensamt se hur många som blir nödlidande på grund av ofrivillig arbetslöshet på deltid, säger Dag Klackenberg som planerar att bjuda in Handels till samtal.
Dag Klackenberg har tidigare luftat tankar på ett skiftsystem där handelns anställda erbjuds tjänster med många timmar mot att de accepterar kvälls- och helgarbete med lägre ob-ersättning än i dag.

Lars-Anders Häggström är skeptisk till arbetsgivarnas vilja att lösa deltidsproblemet.
– Om de tycker problemet är så litet, varför sa de då blankt nej till vårt avtalskrav att erbjuda rätt till heltid för de som vill? Vi är alltid beredda att diskutera konstruktiva förslag från arbetsgivarna. Men jag saknar dem så här långt.