Natten till onsdagen förra veckan slutade personalen på Axfoods lager i Tyringe att köra ut godis till Videomix Syds butiker och lager. Eftersom Videomix Syd fixar godis på annat håll har Handels bett om sympatiåtgärder från Transport. Transport har nu varslat Ekdahls åkeri, som kör ut merparten av godis till Videomix Syds butiker. De slutar att köra varor till butikerna den 16 oktober klockan 5.00.
– Det är viktigt att stödja Handels, det här är ju en principiell fråga som inte bara rör dem. Kollektivavtal som reglerar bland annat minimilöner hör till den svenska modellen. Då kan man inte ha frifräsare med egna regler, säger Clas Linder, Transports förste vice ordförande.
Åkeriet kommer att följa Transports varsel och sluta köra varor till Videomix Syds butiker, uppger Transport. Men det kommer att finnas godis i butikerna ändå, uppger Videomix Syd.

Axfood i Tyringe kör ut godis till ett fåtal Videomixbutiker – det mesta körs till Videomix Syds centrallager i Landskrona. Därifrån kör Ekdahls åkeri sedan ut det till butikerna. Varken Videomix Syd eller Ekdahls åkeri vill svara på om de också kör ut andra varor än godis, till exempel filmer. Varför åkeriet varslas när Axfood ändå inte får leverera något till centrallagret beror på att Videomix Syd dels kan bunkra upp, dels för att företaget kan hitta en annan godisleverantör, dels för att det kan handla om fler varor.