I dag, torsdag, är det fyra veckor sedan konflikten mellan Handels och Videomix Syd bröt ut. 15 oktober ska parterna träffas för första gången sedan dess. Videomix Syd vill fortfarande inte teckna det kollektivavtal som finns för anställda i detaljhandeln, vilket är anledningen till att konflikten började.
– Vi älskar inte kollektivavtal, men för att få arbetsfred kan vi tänka oss att ha ett som är uppbyggt efter videobranschen. Kan Handels ha ett kollektivavtal för företaget Målerifakta kan det ha ett för videobranschen, säger Videomix Syds personalkonsult Bengt-Göran Silverflod.
Han menar att företaget och Handels har olika uppfattningar om vilka som är Videomix konkurrenter.
– Handels tycker till exempel Ica och Coop. Vi tycker internet, bensinstationer, biografer och videoaffären på hörnet. En del av dem har inget kollektivavtal alls. Andra har avsevärt lägre ob-ersättning än det som krävs av Videomix. Skillnaderna mellan oss och Ica är bland annat utbudet, arbetsuppgifterna och omsättningen. De tål ett högre ob. Till exempel Transports eller biografanställdas ob stämmer bättre med det videobranschen kan klara, säger Bengt-Göran Silverflod.

Det som främst skiljer Videomix Syds avtal från Handels kollektivavtal är att företaget inte betalar ob-ersättning till sina nästan 250 anställda. Företaget har istället ett bonussystem som grundar sig på en eventuell ökning av omsättningen. Butikerna är öppna 10-23 varje dag och Handels har räknat ut att de anställda skulle tjäna några tusen kronor extra i månaden med ob istället för bonus.
Handels menar att Videomix Syd hör till detaljhandeln och att deras anställda ska tjäna lika mycket, och få samma anställningsvillkor som andra i branschen, oavsett vilken butik man jobbar i. Och att företaget ska konkurrera på samma villkor.
– Det är inte arbetsgivaren som bestämmer vilket kollektivavtal han ska ha. Det gör fackförbunden för att inte arbetsgivaren ska välja det billigaste. Videomix konkurrerar med andra godis- och videobutiker, och de hör till detaljhandeln. Det ska kosta lika mycket för Videomix att ha öppet på kvällarna, säger Jannika Fahlander, ombudsman på Handels.
De sju Handelsmedlemmarna från Videomixbutikerna i Kristianstad, Landskrona och Falkenberg har nu strejkat i fyra veckor. Frida Risberg och Jenny Magnusson från Kristianstad är två av dem. De passar på att träffa de andra medlemmarna, skriver inlägg på debattsidor och är strejkvakter utanför butiken så ofta de kan.
– Folk ser inte så bra på facket just nu, man tycker att de som står utanför butiken är otrevliga. Det är lättare för oss som jobbar på Videomix att berätta varför vi står där. För att vi vill ha ett kollektivavtal. När jag ställer frågan ”så du tycker inte att vi har rätt till samma lön som andra i handeln?” blir folk ställda, säger Jenny Magnusson.
Den 1 oktober fick de strejkande i Kristianstad en namninsamling och en godispåse från anställda på Skånemejerier.
– Sådant är värt rätt så mycket. De ville trycka på, att om ett företag kommer undan tänker fler att de kan göra detsamma. Det ska vara rättvist för alla, säger Frida Risberg.
Både hon och Jenny Magnusson säger att de tycker att det känns bättre och bättre att stå utanför butiken. Att det var mer ”gå hem och skäms” innan, och mer ”stå på dig” nu. Trots att det blivit som Frida Risberg uttrycker det, att var och en för sin egen kamp, tycker tjejerna att stämningen mellan de som strejkar och de som fortfarande jobbar är bra.
– Vi tjabbar och är inte arga på varandra. Visst det finns någon man är lite besviken på. Men de jobbar på. Vi strejkar på. Det är accepterat från alla håll, säger Jenny Magnusson.

I Falkenberg strejkar numera bara en medlem efter att Niklas Andreasson sagt upp sig på Videomix. I måndags började han på bemanningsföretaget Adecco, som har kollektivavtal. Just nu jobbar han som betongarbetare.
– Dels var strejken jobbig, sen har jag funderat på att byta kneg ett tag. Jag har jobbat på Videomix i två år. Ville vidga mina vyer. När strejken kom var det ett ypperligt tillfälle att ta tag i det. En anledning till att jag ville byta jobb var att lönen var så osäker. Visst, bonusen är skön när den väl infinner sig, men det var många månader vi inte fick ett öre extra. Jag var inte heltidsanställd heller. Nu jobbar jag heltid, tjänar bättre och har en tryggare inkomst.
Annat han säger att han tröttnade på var att jobba två år utan semester, att det inte fanns schemalagda raster utan att han fick gå iväg en kvart när det passade, och att personalmöten hölls utanför arbetstid, obetalt. Ibland klockan 8 på söndagar.
Anna Svensson är ensam strejkande i Landskrona. Inga problem, säger hon eftersom hon pratar, träffar och får stöd från de som strejkar i de andra butikerna. De senaste fyra veckorna av strejk har hon passat på att ta hand om det hushållsarbete hon inte har tid med när hon jobbar. Städa, laga mat, tvätta. Ibland går hon till butiken och pratar med strejkvakterna.
– Jag trivs väldigt bra på Videomix. Det enda är ob:t. När jag står ensam mellan 17-23 vill jag ha lite extra betalt för det, säger hon.