Innan Teresia Larsson började i butik arbetade hon tio år inom verkstadsindustrin och tjänade bra på sin heltidstjänst. Den heltiden är numera guld värd eftersom hon, till skillnad från de flesta deltidare inom handeln, får stämpla upp till heltid.
– När jag arbetade i industrin tänkte jag inte ens på att det fanns problem med deltider, säger hon. Jag tänkte att de som jobbar deltid gör väl det för att de vill.
När hon fick sluta på sitt förra jobb insåg hon att det bästa vore att göra ett dramatiskt jobbyte eftersom industrijobben inte fanns kvar. Efter att ha gått en reception- och säljutbildning fick hon först praktik och sedan sommarjobb på Coop Forum i Visby. Nu arbetar hon med kundtjänst och spel och trivs bra eftersom det är mycket folk och rörelse hela tiden. Men så är det ju det där med deltiden Teresia Larsson har 25 timmar på sitt schema, de är sju kollegor som arbetar i kundtjänst och den som har flest timmar har 30.
– Det finns inga heltider, man tar alla extratimmar man kan få när någon kollega är sjuk eller på semester. Chefen vet att alla vill arbeta mer så vi får dela på timmarna.
Rent ekonomiskt klarar hon sig, det blir då och då uppåt trettio timmar eller ännu mer men det är osäkert när extrapengarna kommer. Hon räknar med ungefär 8000 i handen utan extratimmar. Om hon inte hade sin sambo, som arbetar heltid på kontor, så skulle det inte fungera.
– Jag vande mig vid att ha lite pengar under föräldraledigheten men stämpelpengarna är det som gör att man kan göra det där lilla extra, som att köpa kläder till sig själv. Det är verkligen inte mycket pengar men de behövs. De är tryggheten.
Men efter sommaren är det slutstämplat. Regeringens nya regler om maximalt 75 stämpeldagar efter årsskiftet betyder att hon då bara har sin deltidslön.
– Jag har tänkt att dyker det upp något jobb med fler timmar så söker jag ju det. Men om inte det går tror jag att jag nog försöker klara mig på mina timmar när dagarna tar slut, säger hon.
Hon tycker att det är helt fel att reglerna för a-kassan ger signalen att det är bättre att stämpla helt än att deltidarbeta. Och hon oroar sig för framtiden.
– Jag vill göra rätt för mig men om jag forsätter arbeta mina 25 timmar och sedan blir arbetslös om två år så får jag ju bara stämpla på den arbetstiden. Det är skrämmande.
Målet är ett heltidsjobb men hon bedömer chansen att få det som mycket liten. För dagen finns det kring 50 jobb, allt som allt, på hela Gotland i arbetsförmedlingens platsbank. På Coop Forum finns det mycket få heltider och de som har heltid är oftast män. Hon vet inte riktigt varför det är så, kanske för att de ofta har jourtjänster, funderar hon.
– När de sökte någon till den tjänsten som jag har nu ville de ha en ung kille, men det är inga unga killar som vill ha 25 timmar. Så jag fick den.