Under ett besök i konfliktstaden Kristianstad onsdagen den 24 oktober säger Handels andre vice ordförande Tommy Tillgren att konflikten mellan Handels och Videomix Syd nu går in i en ny fas.
– Vi kommer att lägga fler varsel om sympatiåtgärder som får större effekter, vi kommer att vidta åtgärder som känns. Transport blir till exempel aktuellt i större omfattning. Vi räknar med att konflikten blir långvarig. Men ju fler veckor den håller på desto svårare har arbetsgivaren att vidmakthålla sin verksamhet.

Vilka sympatiåtgärder Handels ska begära vill Tommy Tillgren inte spekulera i.
– Vi ser en ny Toys R Us-konflikt. Arbetsgivaren kringgår blockaderna, säger till personalen att antingen så är du med oss eller så är du mot oss, och accepterar inte den svenska arbetsmarknadens spelregler.
Konflikten mellan Handels och leksakskedjan Toys R Us varade i tre månader under 1995. Så länge räknar Handels med att denna konflikt kan komma att hålla på.
– Vi fortsätter tills vi får ett avtal, säger Tommy Tillgren.

Tommy Tillgren träffade också medlemmarna från Videomix i Kristianstad som strejkat i sex veckor. Under två eftermiddagstimmar stod de i dag strejkvakter i den isande oktobervinden. För dagen hade de hjälp av Daniel Pettersson och Robert Gullström, lastbilschaufförer från Västerås, som precis gått och köpt underställ. Tvåtimmarspassen som strejkvakter kommer att göras till entimmespass när vintern kommer.
– Man är helt genomfrusen. Och det spelar ingen roll om det är sol. Det är alltid skugga utanför Videomix, säger Frida Risberg.

Från att de strejkande medlemmarna Frida Risberg, Petra Gillberg, Jenny Magnusson och Johan Ljungberg bara hade några enstaka träffar på Google är de i dag omtalade. En bloggare tycker att Frida Risberg borde bli Idol 2007. Tv, radio och tidningar ringer. De träffar riksdagsledamöter som vill att de ska åka till Stockholm och träffa arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.
– En kille ”addade” mig på Facebook och frågade om det var jag som strejkade på Videomix, skrattar Petra Gillberg.
– Det känns som att man gått in i en ny era i livet. Nu frågar man sig hur man haft tid att jobba? Helt plötsligt är jag beroende av en kalender, säger Frida Risberg.

När de står som strejkvakter upplever de att kunderna är färre än före 13 september, då konflikten bröt ut. Inne i butiken är uppfattningen en annan. Butikschef Jonas de la Motte säger att omsättningen ökade i september. Godislådorna fylldes på i morse och han säger att det går jättebra. Anna Olin, 19 år, jobbar på Videomix i Kristianstad och strejkar inte.
– Jag trivs med mitt jobb och har bra lön. Jag är glad att jag har ett jobb, säger hon.
Utanför butiken börjar strejkpasset ta slut. Jenny Magnusson och Petra Gillberg ska gå och dricka varmt kaffe och choklad och köpa en vinterjacka.
– Jag saknar att jobba, säger Johan Ljungberg.

Sista september hade Handels tecknat totalt 3469 kollektivavtal med olika arbetsgivare. Målet är att nå 5000 vid årets slut.