I slutet av september hade Handels a-kassa 161398 medlemmar, jämfört med 178590 vid årets början, enligt statistik från Iaf, Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen. Det är en minskning med drygt tio procent.
– Den största gruppen tappade vi i början av året. Det känns som om tappet blir mindre, men vi ser en fortsatt nedgång månadsvis, säger Harald Petersson, föreståndare för Handels a-kassa.
Alla fackförbunds a-kassor har tappat medlemmar. Enda undantaget är Hamnarbetarnas a-kassa med stadigt runt 1700 medlemmar. Hotell och restauranganställdas a-kassa, till exempel har tappat drygt 20 procent av sina medlemmar. Totalt har landets 36 a-kassor tappat 346959 medlemmar sedan årsskiftet, eller drygt 10 procent.
Medlemstappet beror på de nya regler som införts efter regeringsskiftet för ett år sedan, som bland annat innebär lägre ersättning. I samband med dem har också avgiften till a-kassan ökat väldigt mycket. Från årsskiftet kommer fler nya regler, denna gång för deltidsarbetslösas a-kassa. Den som har fast jobb på deltid får då bara stämpla i upp till 75 dagar, jämfört med 300 dagar nu.
– Vi är oroliga för hur de nya reglerna ska påverka våra medlemmar, säger Harald Petersson.