Handels avtalssekreterare John Haataja säger att han från ”folk som tycker att det är viktigt med kollektivavtal” fått information om att Videomix Syd numera köper godis från Axfood Snabbgross. Men från onsdag 7 november får företaget inte handla där. Hämtgrossisten Snabbgross säljer bland annat godis och dricka till företag på flera ställen i Sverige. Alla varslas nu om att inte låta Videomix Syd handla där.
Eftersom Handels tidigare varslat lagret Axfood Närlivs i Tyringe att sluta leverera godis reagerar Handels nu på att Snabbgross som är annat företag inom Axfoodkoncernen, enligt Handels källor, tagit över.
– Det är förvånande att en så stor koncern som vi har goda relationer med tillåter sina bolag att agera så här i en konflikt. Dessutom har vi skrivit informationsbrev till alla partihandlare i området att de inte ska ta över Videomix Syds leveranser, Snabbgross har också fått brev. Då blir man ännu mer förvånad att de beter sig så, säger John Haataja.
På Videomix Syd vill man inte kommentera uppgifterna om att de skulle handla på Axfood Snabbgross.
Ingmar Kroon som är presschef på Axfood säger att varslet om sympatiåtgärder kommer att respekteras. Om uppgifterna att Axfood Snabbgross sålt varor till en arbetsgivare som är i konflikt stämmer, tycker han inte att det är förvånande.
– Snabbgross har inte varit uttaget i någon stridsåtgärd. Då är det inte deras uppgift att säga ”ni får inte handla här”, till Videomix. Det här är en konflikt som inte är vår, det är inget vi tycker är trevligt, men arbetsmarknaden fungerar som den gör och vi accepterar stridsåtgärderna, säger Ingmar Kroon.