21 medarbetare varav 16 tillsvidareanställda berörs när byggmarknaden Coop Bygg i Bromma ska stänga. Handels klubbordförande Anette Andersson har nu tillsammans med en personalspecialist från Coop fullt upp med att hjälpa dem att hitta nya jobb.
– Vi kollar om de kan få jobb på andra av Coops stormarknader eller Coop Bygg. Vi tittar på var de bor, om de kan jobba i Enköping till exempel. De som blivit uppsagda är nu som vilka jobbsökare som helst, säger Anette Andersson.
Återanställningsrätten gäller inte eftersom byggmarknaden stängs och rätten bara gäller på den enheten där man arbetat.
Själv jobbar Anette Andersson på stormarknaden Coop Forum som ligger i anslutning till Coop Bygg och de har en gemensam fackklubb. Hennes arbetsplats kommer att finnas kvar. Beskedet om att Coop Bygg ska läggas ner fick hon i torsdags, 25 oktober.
– Jag kan inte påstå att jag är speciellt nöjd när jag får reda på det precis när jag sätter mig vid förhandlingsbordet. Det enda man kan göra då är att få en liten rad i protokollet – vi samtycker inte. Allting har gått så himla fort. Det kom som en chock för de flesta.
Sedan början av 2007 har Coop Bygg i Växjö, Gränby och Fittja lagts ner. Och snart Bromma.
– Grymt tråkigt, säger kedjedirektör Mats Johansson om nedläggningen av den 15-20 år gamla Coop Bygg i Bromma.
Det första alternativet för Coop är alltså att omplacera de uppsagda till andra Coop Bygg i Stockholmsområdet. Mats Johansson nämner att det finns vakanser i till exempel Kungsängen.
– Men det går inte att lösa för alla, hur många de blir har jag inte blick för idag. Det är tråkigt att släppa dem, men de kommer ut till en gynnsam arbetsmarknad.
Nedläggningen beror enligt Mats Johansson på att ett nytt Bromma centrum håller på att byggas upp. Förutsättningarna förändras.
– Kan vi långsiktigt tjäna pengar i Bromma? Det går inte. Det blir högre hyror. Och det har kommit nya konkurrenter i närområdet, Bauhaus till exempel.
Om det blir fler nedläggningar kan han inte säga idag, däremot att det ska öppnas flera Coop Bygg nästa år. Platser som prioriteras är mindre och medelstora orter där inte hyrorna sticker iväg för mycket. Ställen där Coop Bygg planeras att öppna är Enköping, Ludvika, Falköping, Katrineholm, Landskrona, Kungsbacka, Ulricehamn och Mariestad.