Videomix Syd har skrivit på kollektivavtalet för detaljhandeln med Handels. Det framgår av ett fax till Handels och ett uttalande från företagets ägare Kent Olsson i tidningen Sydsvenskans nätupplaga. Men avtalet är inte giltigt förrän det också är påskrivet av Handels. Handels förväntar sig att få avtalet för påskrift per post imorgon, tisdag 6 november.
– Stridsåtgärderna fortsätter till dess att avtalet är påskrivet av båda parter och vi har inte fått avtalet så att vi kan skriva på än, säger John Haataja, Handels avtalssekreterare.
– Men vi är förstås jätteglada för våra medlemmars skull och även för övriga anställda i företaget, som får mycket bättre villkor i och med avtalet.
Jenny Magnusson är en av de sju Handelsmedlemmar som nu strejkat i sju och en halv vecka. Hon är anställd i Kristianstadsbutiken. När Handelsnytt når henne väller meddelandena på datorn in.
– Pip pip från alla håll. Det ringer hela tiden. Jag vet inte vad jag ska säga. Jag är chockad fortfarande. Men det känns som att man vunnit, att man fått igen det man stridit för. Nu står man inför nästa fråga – vad händer imorgon, ska jag jobba?
Kollegan Frida Risberg säger att hon inte jublar än eftersom Handels inte fått originalkopian från Videomix Syd.
– Men blir det ett avtal är det skitbra. Jag trodde inte att de skulle ge sig så lätt.
Hon säger vidare att hon tycker att Videomix Syd skött konflikten på ett katastrofalt sätt.
– De har skrivit saker om mig på deras hemsida, det finns gränser och jag kommer inte att lägga locket på. Jag kommer gå tillbaka till jobbet, men ska jag tro vad företaget sagt till mig har jag ingen tjänst att komma tillbaka till, säger Frida Risberg.
Om kollektivavtalet skrivs på av båda parter börjar det att gälla för Videomix Syd anställda från 1 april 2008.
Handelsnytt har försökt att nå arbetsgivaren för en kommentar, men utan resultat.