Axfoodägda butikskedjan Willys ska från och med december ha öppet till minst nio på helgkvällarna, för att bättre möta konkurrensen. För Julia Jansdotter, som sedan i somras arbetar på Willys på Kungsgatan i Uppsala, betyder det att hon får gå upp från 20 till 30 timmar i veckan. Hennes butik förlänger med två timmar per helgkväll.
– Det känns jättebra, ett kvitto på att de tycker att jag är duktig och vill satsa på mig. Det har alltid varit en dröm att sitta i kassan.
Julia Jansdotter har ända sedan skolan arbetat deltid, ofta inte mer än halvtid, och stämplat upp. Hon har jobbat inom vården, barnomsorgen och handeln utan att kunna få jobba så mycket som hon vill.
– Man är dömd till ett slags fattigdom.
Även om hon inte kommer tjäna så mycket mer på att jobba tio timmar till jämfört med att jobba 20 timmar och stämpla så känns det bra att försörja sig själv och inte behöva bry sig om arbetsförmedlingen. Nu sitter hon i kassan, det är den arbetsuppgiften hon tycker mest om och då är 30 timmar helt okej. Dessutom får hon då och då arbeta fler timmar än vad som står på schemat.
– Jag skulle vilja säga att jag vill jobba heltid men jag vet inte om jag skulle orka det. Det är ganska slitigt psykiskt att sitta i kassan.
Jana Larsson, som är teamledare för kassan och ansvarig för schemaläggningen, berättar att de gjort om grundschemat för alla i och med det längre öppethållandet på helgkvällarna. Förutom Julia Jansdotter har en tjej till fått tio timmar till.
– Det var de två som stod på tur, säger butikschef Magnus Lindberg.
Jana Larsson säger att det fortfarande finns fler i personalen som vill arbeta mer, de säger ofta till henne, men också de som är nöjda med sina deltider. De som arbetar heltid är i minoritet i butiken. Att få ihop allas olika arbetstidsmått, ob-timmar och storhelger har varit ganska mycket pyssel.
– Det hade varit mycket svårt att få ihop schemat om alla arbetade heltid. Det är helt klart lättare med fler deltider men jag förstår mycket väl att de vill jobba mer.
Julia Jansdotter har ofta tjatat på Jana Larsson om att få jobba mer.
– När man varit ledig ett par dagar och inte har något att göra så har jag ringt och frågat om det inte finns några fler timmar för mig. Jag vill ha mycket folk omkring mig.