Redan dagen efter att Frida Risberg slutat strejka så jobbade hon på Videomix i Kristianstad, en av butikerna som var uttagna i strejk och den med flest Handelsmedlemmar. Schemat hon fått tycker hon är skrattretande. När Handelsnytt pratar med henne är det hennes ”mammavecka” med fyraåriga William. Enligt det nya schemat har hon tre kvällspass de veckorna och dagis är stängt. Hon skulle kunna byta vårdnadsvecka med pappan, men de veckorna jobbar hon helg.
– Wille har sovit hos min mamma och pappa i veckan. Det var fruktansvärt när jag hämtade honom i morse och han frågade när jag skulle lämna honom där igen.
William får inte bli en bricka i spelet, menar hon. Före strejken hade Frida Risberg schema lösts så att hon under veckan hon hade sin son bara jobbade en kväll i veckan.
– När jag sa att jag inte kan jobba sa chefen att jag inte fick byta tiderna. Nu ska facket och företaget förhandla. Håller schemat på så här är det ohållbart, jag hoppas att jag hittar ett annat jobb då. Då lämnar jag Videomix med huvudet högt för jag har fått det jag kämpat för, säger Frida Risberg.

Att komma tillbaka till jobbet, och de kollegor som jobbat under strejken och sagt att de inte vill ha kollektivavtal, var både svårt och härligt, tycker hon.
– Det är ingen toppenstämning, vi pratar inte med varandra. Jag tänker inte låtsas att allt är bra. Jag är förbannad och besviken, de har visat vad de går för. Direkt efter konflikten bröt ut pratade vi med varandra som vanligt, men sen har de motarbetat oss. Om de vill ska de givetvis slippa få det ob som kollektivavtalet kommer ge, de kan skicka det till vd:n. Det som är roligt nu är att träffa kunderna, det är de jag bryr mig om. En del har kommit in och sagt grattis.
Hon säger vidare att hon tycker att Videomix Syd skött konflikten katastrofalt.
– De har skrivit saker om mig på deras hemsida, det finns gränser. Men nu har de plockat bort sidan så jag går inte vidare med det.

En vecka efter att avtalet skrevs på hade Videomixledningen ett möte med de som jobbar i butiken i Kristianstad, både de som strejkat och inte.
– Det var ett ”tala ut-möte” om att vi ska lägga stridsyxan åt sidan och bli ett lag igen. Det var bra att ledningen visade sig här. Lite av tvisterna tog vi tag i, men vissa bara gick sin väg, säger Jenny Magnusson som också strejkat.
Frida Risberg fick inte färre timmar i det nya schemat, Jenny Magnusson fick till och med fler. Men hon får jobba varannan helg istället för en i månaden. Och fler kvällar. Men för henne spelar det inte så stor roll, hon har inget som hindrar henne att jobba då.
– Det är det personliga jag bävar för, att alla inte pratar med varandra. Jag är inte så glad för kollektivavtalet som jag borde. Och det är lite snopet att det inte börjat gälla än. Surt att jul och nyår får gå utan att Videomix behöver betala extra till de som jobbar då, säger Jenny Magnusson.

Butikschefen i Kristianstad Jonas de la Motte säger att det är Videomix Syds personalchef Peter Bengtsson som ansvarar för schemaläggningen, men varken han eller vd Kent Olsson har svarat när Handelsnytt sökt dem. De har tidigare sagt att det blir neddragningar i personalen på grund av att företaget inte anser sig ha råd med kollektivavtalets ob-ersättning.
– Så här långt är tre personer inte med på schemat. Två av dem jobbade varannan helg, en extra, säger butikschef Jonas de la Motte om schemat i Kristianstad.
Ingen av dem var Handelsmedlemmar utan det var sist in, först ut som gällde. Om stämningen i butiken säger Jonas de la Motte att det kommer bli bra tillslut.
– Det är en övergångstid. Vi får kämpa på. Det är alltid svårt när folk har olika åsikter.