Nu presenterar de nio förbunden sina åsikter i en debattartikel i senaste numret av LO-tidningen.
– Vi har en majoritet av medlemmarna och vi har en annan åsikt än industrifacken, säger John Haataja, avtalssekreterare på Handels till Handelsnytt.
– Vi tycker inte att en minoritet ska bestämma tågordningen inför framtiden och vill skapa en debatt kring detta.
I senaste avtalsrörelsen höll jämställdhetspotten på att spräcka hela samordningen, eftersom IF Metall spjärnade emot. Till sist blev förbunden ändå eniga. Nyligen gick dock IF Metalls ordförande Stefan Löfven ut med att hans förbund till nästa avtalsrörelse inte tänker ställa upp på en LO-samordning där jämställdhetspotten ingår.
De nio förbunden i tjänstesektorn tycker annorlunda. De vill ha såväl jämställdhetspott som förändrad lönenorm, framgår av debattinlägget som skrivits under av de nios avtalssekreterare. Förbunden vill också att rätten till heltid ska stärkas och att möjligheterna att kringgå reglerna vid uppsägning och återanställning ska minskas.
– Industrisektorn krymper och tjänstesektorn växer. Den historiskt långa tradition av att industrin ska sätta lönenormen är det dags att ifrågasätta, konstaterar John Haataja.
De nio förbunden som alltså redan nu gått samman i ett gemensamt utspel inför nästa avtalsrörelse är Handels, Byggnads, Elektrikerna, Fastighets, Hotell och restaurangfacket, Elektrikerna, Målarna, Transport, Kommunal och Seko. Tillsammans har de ungefär 1,2 miljoner medlemmar.
– Vi är ute efter en stark LO-samordning där vi är eniga om kraven 2010. Nu vill vi skapa en debatt om hur det ska se ut och uppmärksamma att frågan om samordning kräver lång förberedelse och diskussion om villkoren.
Och LO-förbunden har två år på sig att diskutera och komma överens. Nästa avtalsrörelse börjar 2010, vilket betyder att förbunden måste vara eniga senast i december 2009.