– Stämningen är allt annat än uppåt. Vi är i chock och försöker smälta det som har hänt. Det är fruktansvärt tragiskt och jättejobbigt att få ett sådant här besked, säger Annika Carlsson, klubbordförande på Coop Forum på Bergvik.
– Att vi har haft vikande försäljning visste vi, men det var helt oväntat att det skulle krävas så här drastiska åtgärder. Vi hade MBL-information i fredags, innan dess hade vi inte hört någonting om några nedskärningar.
Ann Abrahamsson, ombudsman på Handels avdelning 17 i Karlstad beskriver stämningen som tryckt.
– Det är ett chocktillstånd. Man mår inte bra.
Till Handelsnytt säger hon att arbetsgivarens motivering till varslet är att marknaden är mättad och att den vikande försäljningen är orsaken.
– De har varit för många anställda för den marknad som finns här.
Till skillnad från Coop Sverige i övrigt går Konsum Värmland, som är en egen förening, med vinst. Under de första månaderna i år ökade omsättningen med 12 procent skriver Nya Wermlands tidning. Men Handels ombudsman Ann Abrahamsson tror att försäljningen har flyttat till andra områden såsom Charlottenberg och Töcksfors, som ligger närmare den norska gränsen och på så sätt får del av den omfattande gränshandeln. Varslet kommer inte att beröra dess områden. Däremot kommer varslet att beröra flera arbetsplatser inom kooperationen i Karlstads kommun enligt Ann Abrahamsson. Imorgon tisdag 20 november börjar förhandlingar om turordningslistor och vilka arbetsplatser som kommer att beröras av varslet.
KFOs trygghetsfond ska tillsätta pengar för att hjälpa de som blir uppsagda. Varseltiden är fyra månader, innan dess kommer ingen att sägas upp. Men efter det kan det gå fort menar Ann Abrahamsson.
Butikschefen på Coop Forum på Bergvik vill inte kommentera varslet utan hänvisar till Konsum Värmlands informationschef. Handelsnytt har ännu inte nått informationschefen under måndagen för en kommentar.
Konsum Värmland hade under förra året en årsförsäljning om 3,3 miljarder och 1 800 årsanställda.