Frida Risberg och Jenny Magnusson strejkade i konflikten mellan Handels och Videomix Syd. De hade blivit bjudna av socialdemokraterna till riksdagshuset i Stockholm för att berätta om sina erfarenheter före, under och efter strejken.
– Jag har fått mycket kraft och blivit laddad med ilska av det här. Det är så jävla stort det de gjort. Vi är kompisar via Facebook numera, säger riksdagsledamot Luciano Astudillo.
Över en kopp kaffe och en bit grön prinsesstårta med röda rosor berättade Frida Risberg och Jenny Magnusson om att det efter strejken är jobbigare än någonsin. Stämningen är dålig och det har krånglat med schemat.
– Det var värre än jag trodde. Nu ska jag samla tankarna och fundera på hur jag ska följa upp det. Det är inget jag delger nu. Men det kittlar lite att fråga Littorin om han har en aning om hur det går till i arbetslivet. Tycker han att detta är okej? Om inte vad ska han göra åt det, säger Sven-Erik Österberg, vice ordförande i arbetsmarknadsutskottet.
Redan förra veckan svarade arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin på en interpellation, en fråga, från Luciano Astudillo som ville veta vilka åtgärder han tänker vidta för att uppmuntra fler företag att teckna kollektivavtal. Bakgrunden till frågan var Videomixkonflikten.
– Frågan om kollektivavtal ska tecknas är en angelägenhet för arbetsmarknadens parter. Jag avser därför inte att vidta några särskilda åtgärder för att uppmuntra fler företag att teckna kollektivavtal, sa Sven Otto Littorin och fortsatte senare med att säga att han är jätteglad att konflikten är över och att det visat sig att den svenska modellen fungerar.
Under fikastunden pratade riksdagsledamöterna också om att facket måste granska sig självt.
– Det är ofta ungdomar som utnyttjas. Men facket har tappat de som kommer in i arbetslivet på tim- och visstidsanställningar som ofta är de unga, säger riksdagsledamot Sylvia Lindgren.
– Tack för fikat, säger Jenny Magnusson efter en timmas pratstund.
– Det är vi som ska tacka för att ni kämpat. Tack och lov att ni finns. Snart har vi er i riksdagshuset, säger Sylvia Lindgren.