Varför gör du en dokumentärfilm om Videomixkonflikten, Moa Forstorp?
– Konflikten visar att facket är lika viktigt idag som för 100 år sedan. De strejkande gör att man känner hopp inför fackets framtid. Men den visar också vilka utmaningar facket har. I denna konflikt var det uppenbart att så få unga är med i facket. Att de med otrygga anställningar inte har råd eller inte tycker att det är någon idé att gå med för att man snart ska vidare. Det är en utmaning för facket att få med dem. Sen visar konflikten också på hur förödande det skulle bli med centerns och Svenskt Näringslivs förslag om att begränsa fackets möjligheter att kräva kollektivavtal. Filmen ger också en annan bild än att facket sysslar med maffiametoder. Konfliktåtgärder är det enda verktyg det har när det inte hjälper att argumentera.

Hur fick du nys om konflikten?
– Vid sidan av jobbet som politisk sekreterare för vänsterpartiet går jag en kurs i dokumentärfilm för nybörjare och ska göra en film på 30 minuter. Först skulle jag göra en om två djurrättsaktivister, men det blev inställt. Då läste jag om konflikten på Handels hemsida.

Vad kommer den att handla om?
– Om konflikten ur de strejkande Frida Risbergs och Jenny Magnussons perspektiv. Jag började filma efter fem veckor i konflikten och ska skildra hur det är också efter att avtalet skrivits på. Kan de jobba kvar? Jag ska vara med på segerfesten så jag hoppas att den får ett lyckligt slut.

Din favoritscen?
– Det är en scen där jag, Frida och Jenny hälsar på Fridas mamma på hennes frisörsalong. Hon har varit viktig för Frida, hon har varit fackligt aktiv och peppat henne. Vi var där en vecka innan avtalet skrevs på och de diskuterar hur länge konflikten kan hålla på, hur länge ägaren orkar. Då säger Frida och Jenny att de kommer hålla ut till det sista och aldrig ge upp. Det är väldigt gripande att de vågar, orkar, att de är så engagerade.

När blir det premiär?
– Jag hoppas den blir klar till 7 januari. Då har vi filmvisning för alla på kursen.

Var kan man se filmen?
– Dels ska ABF-huset i Stockholm ha filmvisning. Sen hoppas jag att den kommer ut på DVD, att den sprids på nätet och att Handels ska ha nytta av den i utbildningar. Filmen ska vara dels en dokumentation och dels en film för att fler unga ska gå med i facket. Tjejernas mod kan smitta av sig till andra.

Vad skulle dokumentärfilmen om ditt eget liv handla om?
– Om hur det var att växa upp med en ensamstående mamma under 90-talskrisen. Om vilka spår arbetslöshet och sjukskrivning sätter i människor. Det är 90-talssåren som inte läker. Det är också så jag blivit politiskt engagerad. Jag tycker inte att någon ska behöva ingå i en inflationsdämpande reservarmé av arbetslösa.