Regeringens förslag om att ändra reglerna för deltidsarbetslösas rätt att stämpla upp i a-kassan har varit ett hett diskussionsämne under hösten. Ambitionen var att förändringen skulle gå igenom redan vid årsskiftet men a-kassornas samarbetsorganisation, SO, signalerade tidigt att det skulle bli svårt att få igång ett nytt system på så kort varsel. När det stod klart att det dessutom behövdes en lagändring innan reglerna kunde ändras så höll tidplanen inte längre. Den 12 december klubbas beslutet som innebär att det istället blir den 7 april som blir startdatum för de nya, hårdare reglerna. Från den dagen får den deltidsarbetslösa bara stämpla upp i maximalt 75 ersättningsdagar. Det betyder att om man arbetar 50 procent så räcker dagarna till nästa höst. Ensamstående med barn under 18 år kan få ersättning längre genom aktivitetsstöd inom jobb- och utvecklingsgarantin.
Kritiken från oppositionen är stark.
– Det straffar ensidigt den som söker jobb och sätter ingen press på arbetsgivarsidan, säger Sven-Erik Österberg (s) om dagens beslut i arbetsmarknadsutskottet. Han har tillsammans med vänsterpartiet och miljöpartiet reserverat sig mot förändringarna.
– Det känns bittert eftersom vi var på gång med en heltidslag. Nu blir alternativet för de deltidsarbetslösa att säga upp sig och bli helt arbetslösa, säger Josefin Brink (v) som dock inte vill lova en sådan lag vid ett maktskifte.
– Det är en klar ambition men man måste ta ett heltidsgrepp så att det inte istället blir fler timanställningar med en heltidslag.
Handels har ungefär 11 000 deltidsarbetslösa medlemmar. Med dagens regler får de stämpla upp till tidigare inkomst i a-kassan under 300 dagar, om det nuvarande jobbet är en fast tjänst. Om jobbet inte är fast kan man få fler dagar.