Handels administrativa kontor i Eskilstuna skickar varje månad ut en stor mängd inbetalningskort. Antalet samtal från medlemmar som har frågor om sin avgift varierar mycket över månaden.
– Dagarna efter att kraven gått ut blir det en ökning i antalet samtal och måndagar och tisdagar är det många som ringer, säger Kristina Hellberg som är chef på administrativa kontoret.
Nu har Handels förbundsstyrelse bestämt att målet framöver är att medlemmarna inte ska behöva vänta mer än två minuter när de ringer med frågor till det administrativa kontoret. Andra mål är att medlemmar som hör av sig till administrativa kontoret ska få återkoppling inom 24 timmar och att minst 80 procent av medlemmarna som hört av sig ska vara nöjda med servicen. Alla som arbetar på det administrativa kontoret ska också ha en facklig grundkunskap. Målen ska följas upp löpande.