Är det kul att jobba i julhandeln?

Christian Blomstrand, 27 år, Clas Ohlson:
– Ja, helt okej. Det är mycket frågor, mycket pekande och stressigt, men det får man leva med. Jag tjänar mer eftersom omsättningen ökar – vi går på prestationslön som baseras på försäljning och timmar. Det som inte är bra är att stölderna ökar. Och jag vill gärna ge så bra service som möjligt, men under julen kan vi inte gå hand i hand med kunderna.


Jahanara Alam, 39 år, Kicks:
– Ja, det är den bästa tiden att jobba. Vi får annorlunda produkter, och det är kul att göra någon glad när man slår in fina paket, alla kunder är glada bara de får hjälp. Vi kommer att ha extra öppet till klockan 20 en vecka innan jul, men det händer så mycket att man inte tänker på tiden.

Alexander Mijailovic, 21 år, Lagerhaus:
– Ja, jättekul, det är en av de stora grejerna. Det är kul att se när människor blir glada när de får hjälp att köpa rätt produkter. De flesta är trevliga, men julstressen får man ha överseende med.


¤¤$
Emma Bylund, 19 år, BR Leksaker:
– Ja, det är min första jul i butik. Det är en del att stå i och det är både bra och dåligt. Man håller sig sysselsatt, men det kan bli stressigt. Man kan glömma bort de stackars kunderna som frågade var legot fanns.

Susanne Petersen, 44 år, Panduro hobby:
– Jo, det är kul när man kan hjälpa kunder som har problem att hitta julklappar. Men det ställer krav på oss som personal, att vi har tid till det. Jag tycker att kunderna är positiva till 97 procent, även om det är kö till kassorna. Det är alltid någon som är stressad, men då ler jag och säger att vi skyndar så fort vi kan. Jag jobbar till 22 december. Då åker jag bort.