I början av november 2006 skrev videouthyrningskedjan Videomix Syd under ett kollektivavtal efter två månaders konflikt med Handels. Nu säger företaget att deras ena butik i Landskrona ska stänga.
– Kollektivavtalet gör att vi måste bli mer kostnadsmedvetna, vi har fått ökade lönekostnader. Men jag vill inte anklaga Handels för något. Detta hade kanske hänt ändå, det här kanske bara påskyndade processen, säger Videomix personalchef Peter Bengtsson.

I Landskrona finns två Videomixbutiker – en på Rådmansgatan och den på Eriksgatan som ska stänga i mitten av mars. Butikerna har en gemensam turordningslista eftersom de ligger i samma ort. Tre extraanställda, från båda butiker, sägs upp helt och hållet. Fyra anställda får färre timmar.
– Turordningen sköttes enligt lagens regler. De har förhandlat och MBL:at som de ska. De har skött detta till 101 procent, säger Handels ombudsman i avdelningen, Lars Thörnblom.
Han tycker att det var värt ett kollektivavtal trots nedläggningen.
– Självklart. Nu får Videomix Syd betala vad alla andra får betala – likvärdiga löner och ob. Men oberoende kollektivavtal hade detta skett inom ett år. Det finns inte lönsamhet för två butiker 600 meter från varandra i en stad som inte har underlag för mer än en. Jag ser en förändring i hur folk skaffar sig film i dag. Genom nedladdning och nätuthyrning till exempel. Jag tror att videobutiker kommer att försvinna på sikt, säger Lars Thörnblom.

Uppgifter som förekommit i olika media om att också butiken på Fredsgatan i Halmstad ska stängas förnekas av Videomix Peter Bengtsson.
– Inget beslut är taget, och vi har inte förhandlat med facket. Däremot har vi ett åtstramningspaket inom Videomix Syd och nästa område vi ska kolla på är Halland, och jag kan inte säga att det inte kommer ske. Butiken är lite i farozonen. Den är liten och har inte den profilen som andra Videomixbutiker har.
Beslut om Hallands framtid tas om 14 dagar.