Hallå där!
Gunnar Söderhjelm, ombudsman på Handels i Linköping och initiativtagare till Handelsgalan den 12 mars för alla som jobbar inom handeln i Linköping.

Varför ordnar ni en gala?
– Vi vill göra någonting åt problemen med den stora personalomsättningen inom handeln, att handeln har blivit lite av ett genomfartsyrke. Vi vill visa att handeln är en bransch att satsa på, att det är ett framtidsyrke och att det finns karriärvägar inom yrket.

Ni ordnar galan tillsammans med Svensk handel. Har ni grävt ner stridsyxan?
– Här har vi ingen yxa. Vi har ibland olika uppfattningar, men inga konflikter.

Glitter och glamor utlovas under galan, vad mer?
– Det kommer att anordnas olika seminarium, bland annat kommer Handels ordförande Lars-Anders Häggström att berätta om handelsyrket i framtiden. Ett företag inom företagshälsovården kommer att prata om friskvård och revisorer kommer lära ut allt som finns att veta om avdragsrätten för friskvård. På kvällen blir det middag, uppträdanden och så koras vinnarna i grupperna årets butik, årets butiksanställd, årets medarbetare och årets ledare.

Varför ska man tävla om vem som är årets medarbetare?
– Min tanke är att priset ska gå till den medarbetare som arbetar för en arbetsplats där de anställda har ett inflytande och kan påverka sin arbetsmiljö. Att ha tävling som vår är ingenting unik. Jag tycker inte att det från fackföreningens sida finns några ideologiska motsättningar till att tävla om årets medarbetare.

Hur många nomineringar har ni fått in?
– Runt åtta i varje kategori. Av de som blivit nominerad tar juryn ut tre till fem personer. Sedan kan även allmänheten vara med och rösta fram vinnarna. Det går att rösta på galans hemsida.

Hur mycket har galan kostat för Handels i Linköping?
– Vi går in med sponsorskap på 25 000 exklusive moms och så har vi köpt biljetter för 9 750 kronor.