15 januari varslades 48 kollektivanställda på 14 butiker inom föreningen Konsum Värmland. Huvuddelen av varslet berör Arvika och Eda kommuner. På Coop Extra Palmviken i Arvika är Ing-Britt Room klubbordförande och hon säger att varslet togs emot med bestörtning. Exakt hur många, eller vilka som slutligen kommer att beröras är inte klart än. På de orter där det finns flera butiker har man till exempel gemensam turordning och där kan det bli omflyttningar inom turordningskretsen.
– Stämningen är ganska dämpad. Alla är ju oroliga. Man frågar sig, är det jag som får sluta? Alla passar på varandra, vem fjäskar för chefen? Det blir lätt ovänskap. Vi är också oroliga för hur vi ska klara det. Alla tycker att vi har fullt upp redan nu. En orkar ju inte den pressen. Så blir det inte sjukdom istället? säger Ing-Britt Room.

Bakgrunden till varslet förklarar Konsum Värmland med att man räknar med en lägre tillväxt i framtiden, att man har mindre behov av arbetstimmar när man har effektiviserat butiksarbetet med till exempel ShopExpress, och med att de nya köpcentren vid norska gränsen har förändrat förutsättningarna för framförallt Arvika och Eda.
– Den tillväxt som kommer in i länet via Norgehandeln fångas effektivt upp av de nya köpcentren i Töcksfors och Charlottenberg, säger Konsum Värmlands informationschef Klas Olsson.
Han säger att det kan finnas ”andra lösningar” än uppsägning för de varslade, men att när det blir klart får förhandlingarna med facket utvisa. Handels ombudsman Ann Abrahamsson förhandlar med Konsum Värmland.
– Det kommer säkert att vara några som sägs upp, men vi hoppas på andra lösningar. Vi ser till exempel över omplaceringsmöjligheterna – Konsum Värmland har till exempel en charkfabrik, ett bageri och en lagercentral.

Sedan november 2007 är 90 anställda inom Konsum Värmland varslade, då varslades nämligen 42 anställda på Coop Forum Bergvik. Ingen av dem har blivit uppsagda än, utan de lokala förhandlingarna har avbrutits och ska upp till central förhandling. Enligt Ann Abrahamsson beror det på att man inte är överens om hur turordningslistan ska se ut. Också där pågår diskussioner om omplaceringar, pensionsavgångar och tjänstledighet för studier.