24 januari skrev Handels och arbetsgivarparten Sveriges Skomakarmästarförbund under avtalet som innebär att skomakare ska vara med i Handels och inte IF Metall.
– De har känt att de inte fått full förståelse för sitt genuina hantverkaryrke i IF Metall, utbildning är centralt för deras del. Då föll de för Handels. Vi har ju frisörer, urmakare, optiker, florister, säger Handels ombudsman Hans Rosengren.
Medlemmarna tar med sig sitt kollektivavtal för skomakerier till Handels. Till avtalet hör inte klackbarer, utan skoreparationsverkstäder där man till exempel syr om och tillverkar skor. Medlemmarna kan vänta sig förändringar.
– Vi kommer framförallt att lyfta fram kompetensutveckling, bra yrkesutbildning och arbetsplatsförlagd utbildning. Sådant vi har med oss från frisöravtalet, säger Hans Rosengren.
Många skomakare är egna företagare, och i dagsläget vet Hans Rosengren inte hur många nya medlemmar det kan röra sig om.