Under en dag med temat ”Vad händer när det vänder” pratade Handelns utredningsinstituts, HUIs, vd Fredrik Bergström om framtiden för detaljhandeln. De senaste tio åren har försäljningen ökat månad för månad. Under 2007 har det gått särskilt bra för leksakshandeln.
Men nu tror HUI på en vändning. Det började med att deras prognos för december och julhandeln visade sig vara för hög.
– Vi räknar med att 2008 och 2009 blir sämre än 2007. De lite dyrare prylarna som möbler och flat screen kommer folk att ligga lågt med, medan nödvändighetsvarorna tuffar på. Lågprisaktörer som Lidl och Byggmax kommer att få det bättre. Vi kan inte prata om att det verkligen har vänt förrän om några månader, så man behöver inte höja varningsflaggan än, men kanske ha en spejare i masten, säger Fredrik Bergström.
En nedgång för detaljhandeln kommer att innebära färre jobb, säger Tommy Tillgren, Handels andre vice ordförande.
– Risken för arbetslöshet kommer att bli större de kommande åren. Men ingen kommer att bli arbetslös på grund av löneökningarna, i grund och botten tappar en butik omsättning och kunder för att den inte är konkurrenskraftig.